Koiran peruskoulutus valmentaa koiraa pärjäämään ihmisten maailmassa

sannahp05

Koira ei synny panta ja hihna kaulassa. Omistajan on opetettava koiralle ne taidot, joiden avulla se pärjää ihmisten maailmassa.

Koiran hankinta ja pentutehtailu ovat olleet viime aikoina suosittuja puheenaiheita. Yhtä tärkeää koiralle ja sen hyvinvoinnille on panostaminen koiran peruskoulutukseen. Oikein toteutetulla koulutuksella varmistetaan, että koiran ja sen omistajan yhteiselo sujuu mahdollisimman mutkattomasti.

sannahp28Useimpien koirien aivot vastaavat monilta osin nelikuisen sudenpennun aivoja. Siksi koira kaipaa ihmiseltä samanlaisia asioita kuin sudenpentu laumansa aikuisilta jäseniltä, eli se tarvitsee huoltajaa, joka luo sille ystävällisen ja turvallisen ilmapiirin. Koira ei myöskään synny panta ja hihna kaulassa. Omistajan on opetettava koiralle ne taidot, joiden avulla se pärjää ihmisten maailmassa. Koiran omistaja ohjaa koiraa toimimaan halutulla tavalla kaikissa tilanteissa kannustamalla ja palkitsemalla toivottua käytöstä.

sannahp04Hyväksi koirakouluttajaksi oppii vain kouluttamalla. Omistajan on hyvä tutustua koulutuksen perusteisiin ja koiran elekieleen. Aiemmin monet eläintenkoulutusmenetelmät perustuivat pakottamiseen ja rangaistuksiin, mutta nykyisin ammattimainen koulutus perustuu eläinten käyttäytymistieteiden tuomien tutkimustulosten mukaisesti motivointiin ja toivotun käyttäytymisen vahvistamiseen.

Eläinsuojeluyhdistysten Kummit ja Koira- ja kissakoulu Heiluva häntä ovat laatineet yhteistyössä esitteen, johon on koottu koiran peruskoulutuksen keskeiset periaatteet. Koirasi ja sinä – koulutuksella parempaa kumppanuutta -esite on vapaasti ladattavissa Kummien nettisivuilta.

Tutustu esitteeseen >

koirankoulutuskoiraesite_banneri_vaaka_500x200

 

 

Teksti: Myra Magnusson
Kuvat: Leila Mojtahedi