Leikkaus ja sirutus tuovat turvaa lemmikille

Sirutus on nopea toimenpide. Suurin osa lemmikeistä ei juurikaan huomaa toimenpidettä.

Sirutus on nopea toimenpide. Suurin osa lemmikeistä ei juurikaan huomaa toimenpidettä.

Valtaosa löytöeläintaloille päätyvistä eläimistä on kissoja. Kissa on tehokas lisääntyjä, joka voi tulla sukukypsäksi jo jopa 3,5 kuukauden ikäisenä. Paras keino ehkäistä kissojen holtitonta lisääntymistä on kissan leikkaaminen. Turvasiru puolestaan kertoo, kenelle löytynyt lemmikki kuuluu.

Eläinsuojeluyhdistykset kampanjoivat yhä voimakkaammin kissojen leikkaamisen ja siruttamisen puolesta. Hartolan eläinsuojeluyhdistys ja Eläinsuojeluyhdistysten Kummit ovat vuosien varrella leikanneet ja siruttaneet yhteisissä tapahtumissaan jo yli sata kissaa. Työtä on silti vielä paljon tehtävänä. Hartolan eläinsuojeluyhdistyksen löytöeläintalolle tuli vuoden 2014 aikana 281 eläintä. Niistä valtaosa, 225, oli kissoja, joista 57 oli löytöeläimiä. Omaan kotiin palasi 17 ja uuteen kotiin pääsi 118 kissaa. Kissoista 44 lopetettiin. Niistä 20 oli sairaita ja 24 sijoitukseen sopimattomia.

– Viime vuonna Eläintalolle saapuneiden eläinten määrä oli jo lähes kaksinkertainen edellisvuoteen verrattuna. Kissojen joukossa oli huomattavan suuri määrä täysin villejä kissoja. Pentuja tuli myös vuoden aikana todella paljon. Osa pennuista syntyi talolla ja osa tuli löytökissoina, sanoo Hartolan eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Margit Nevala.

Leikkaustapahtumien tarkoituksena on tarjota kissoille leikkaus tavanomaista huokeampaan hintaan ja siten kannustaa ihmisiä leikkauttamaan kissansa. Kissat saavat myös samalla turvasirun, ja omistajat merkitään turvasirurekisteriin kissan katoamisen varalta.

Leikkaus ja sirutus tuovat turvaa kissalle

Kissojen leikkaamisen hyödyt ovat useimmille tuttuja: leikattu kissa ei saa ei-toivottuja jälkeläisiä ja kiima-aikoina tutuiksi tulleet kovaääninen mouruaminen ja virtsalla merkitseminen jäävät pois. Leikkaus vähentääkin osaltaan sitä vihamielisyyttä, jota leikkaamattomiin, vapaana kulkeviin kissoihin usein kohdistuu.

Turvasiru puolestaan toimii eläimen tunnisteena ja antaa lemmikille suojan varkauden ja katoamisen varalta. Turvasiru on noin sentin mittainen ja parin millin paksuinen mikrosiru, joka laitetaan lähes aina eläimen kaulanahan alle. Se sisältää eläimen yksilöllisen sirunumeron ja säilyy eläimellä koko loppuelämän. Kansainvälinen standardi takaa, ettei kahta täsmälleen samanlaista numerosarjaa ole olemassa. Lemmikkiin ei myöskään laiteta koskaan kahta mikrosirua.

Mikrosiru on täysin turvallinen, eikä se häiritse eläintä tai aiheuta sille kipua. Toimenpiteenä sirutus vastaa rokottamista. Sirutuksen jälkeen lemmikin tiedot rekisteröidään netissä toimivaan Turvasiru-palveluun, jonne voidaan rekisteröidä minkä tahansa valmistajan mikrosirulla sirutettu lemmikki. Nettipalvelusta viranomaiset ja löytöeläinkodit näkevät lemminkin omistajan yhteystiedot, jolloin lemmikki on helppo palauttaa oikealle omistajalleen. Palvelu toimii internetissä 24/7 osoitteessa: www.turvasiru.fi

Kevään leikkaus- ja sirutustapahtumia

Hartolan eläinsuojeluyhdistys ja Eläinsuojeluyhdistysten Kummit järjestävät huhtikuussa kissojen leikkaus- ja sirutustapahtuman sekä lemmikkien sirutustapahtuman:

Kissojen leikkaus- ja sirutustapahtuma, Hartola

La 11.4 klo 10-15, Terveystie 1, 19600 Hartola. Ajanvaraus klo 17-20, p. 050 376 2095.

Lemmikkien sirutustapahtuma, Heinola

Lauantaina 16.5.2015, klo 10-14, Musti ja Mirri Heinola/Kultaiset Tassut, Työmiehentie 33, 18200 Heinola. Paikalle voi tulla ilman ajanvarausta.

Teksti: Myra Magnusson
Kuva: Pipsa Parkkinen