Kun eläin katoaa

Mitä tehdä, jos lemmikki katoaa?

Lemmikkejä katoaa Suomessa päivittäin. Yleisimmin karkulainen on kissa tai koira, mutta myös kanit, pikkujyrsijät tai eksoottisemmatkin lemmikit saattavat lähteä karkuteille. Jos huomaat lemmikkisi kadonneen:

  • Ilmoita lemmikistäsi mahdollisimman tarkat tunnistetiedot mieluusti kuvan kera kuntasi tai lähikuntiesi löytöeläintaloille, päivystäville eläinlääkäreille, paikalliselle eläinsuojeluyhdistykselle ja naapureillesi.
  • Vie katoamisilmoituksia kauppojen, kirjastojen ym. ilmoitustauluille sekä tolppiin.
  • Tee katoamisilmoitus netissä oleville kadonneiden lemmikkien etsintään erikoistuneille sivustoille (www.karkurit.fi).
  • Ilmoittele karkuristasi paikallislehdissä.
  • Etsi lemmikkiäsi katoamispaikan läheisyydestä ja jätä lemmikillesi ruokaa/tuttuja tavaroita ja tarkkaile, saapuuko lemmikkisi syömään.

Muistathan poistaa ilmoituksesi, kun karkurisi on löytynyt!

Varaudu lemmikin katoamiseen jo etukäteen

Suuri osa karkulaisista on valvomatta ulkoilevia kissoja. Joskus kuitenkin myös sisäkissat, koirat tai muut lemmikit pääsevät karkuun joko valvotun ulkoilun aikana tai avoimeksi jääneestä ovesta tai ikkunasta. Lemmikin katoamiseen voi varautua jo ennalta:

  • Turvamerkitse lemmikkisi mikrosirulla ja vie sen tiedot valtakunnallisiin rekistereihin.
  • Ilmoita rekisterinpitäjälle päivitystarpeesta tai päivitä rekisteriä itse (turvasiru) aina yhteystietojen muuttuessa.

Valtakunnallisia sirurekistereitä pitävät yllä Suomen Kennelliitto (koirat), Suomen Kissaliitto (kissat) ja osa pienemmistä harrastejärjestöistä (esim. Suomen Frettiliitto). Lisäksi Suomessa toimii maksullinen Turvasiru- rekisteri (www.turvasiru.fi), jonne eläinten omistajat voivat itse tallentaa lemmikkiensä tiedot eläinlajiin tai rotuun katsomatta.