Kun löydät eläimen

Mitä tehdä, jos löydät eksyneen eläimen?

Niin oma kuin vieraankin karkurin kiinniottamisessa on noudatettava malttia. Jos eläin ei tottele kutsua, voi sitä yrittää houkutella luokseen herkkupalojen tai leikin avulla. Jos eläin tulee kosketusetäisyydelle, sitä voi varovasti yrittää totuttaa kiinniottajan hajuun esimerkiksi ojentamalla kättä haisteltavaksi (koirat) tai rapsuttamalla / silittämällä päästä (kanit, kissat). Jos eläin ei käyttäydy aggressiivisesti, sen voi tämän jälkeen yrittää ottaa kiinni lempeästi mutta varmalla ja lujalla otteella.

Arkoja kissoja ei välttämättä saa kiinni maanittelemalla, vaan niiden pyydystämiseen tarvitaan pyydystyslaatikkoa eli loukkua. Loukkuja voi lainata esimerkiksi eläinsuojeluyhdistyksiltä ja -valvojilta, jotka antavat opastusta oikeaoppiseen loukuttamiseen sekä loukuttamiseen liittyvissä lupa-asioissa. Paikallisten eläinsuojeluvalvojien ja eläinsuojeluyhdistysten yhteystiedot löytyvät SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ry:n sivuilta: http://www.sey.fi/

Jos eläimen omistaja ei ole tiedossa, tulee se toimittaa kunnan löytöeläintaloon. Jokaisella kunnalla Suomessa on velvollisuus järjestää löytöeläimille tilapäinen hoitopaikka 15 vuorokauden ajaksi. Löytöeläintalon yhteystiedot löytyvät yleensä kunnan nettisivuilta. Lisäksi esimerkiksi Karkulaiset-palvelu (www.karkurit.fi) ylläpitää listaa kuntien löytöeläintaloista.