Valikko Sulje

Auta luonnonvaraista eläintä – mutta älä häiritse sitä turhaan!

Auta luonnonvaraista eläintä

Eläinsuojelulaki velvoittaa meitä kaikkia auttamaan sairasta, loukkaantunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa eläintä. Jokaisen on syytä oppia tunnistamaan myös ne tilanteet, joihin ei pidä puuttua.

Poikanen hädässä?


Ilman emoa tavattujen luonnonvaraisten eläinten poikasten avuntarve mietityttää usein ihmisiä. Milloin poikanen pärjää omillaan ja milloin se tarvitsee ihmisen apua?

Luonnonvaraisten eläinten poikaset eivät yleensä tarvitse ihmisen apua, sillä hylätyn näköinen poikanen on useimmiten emonsa valvonnassa. Esimerkiksi rusakonpoikaset oleilevat jo pieninä paljon itsekseen ja emo käy lähinnä öisin imettämässä ne nopeasti. Myös linnut saattavat viipyä ruoanhakumatkoillaan useita tunteja. Poikasen tilannetta kannattaakin seurata kärsivällisesti ja varmistaa, että emo palaa takaisin.

Jos arvelet, että poikanen tarvitsee apua, älä koske siihen ennen asiantuntijan ohjeita. Erityisesti rusakonpoikasten selviytymisennuste romahtaa, jos niitä otetaan syyttä luonnosta ihmisen hoitoon.

Jos poikanen on eksynyt vaaralliseen paikkaan, esimerkiksi autotielle, voi sen siirtää, mutta vältä koskettamasta sitä suoraan. Käytä siirrossa esimerkiksi hansikkaita, isoja lehtiä tai sammalta, jotta poikaseen ei tartu ihmisen hajua.

Kaikissa epäselvissä tapauksissa, ole matalalla kynnyksellä yhteydessä asiantuntijaan, esimerkiksi SEYn eläinsuojeluneuvojaan tai luonnonvaraisten eläinten hoitajaan.

Sairas, vahingoittunut tai muutoin avuntarpeessa oleva eläin

Seuraavissa tilanteissa luonnonvarainen eläin tarvitsee ihmisen apua:

  • sillä on vertavuotava haavamurtuma
  • se liikkuu huonosti, kouristelee, makaa kyljellään tai on tajuton
  • se on sotkeutunut siimaan, uistimeen, marjaverkkoon tai tahriutunut esim. öljyyn
  • se on jäänyt kiinni johonkin tai loukkuun rappukäytävään, ajoneuvoon, parvekkeelle, sadevesikaivoon tms.
  • se on vieroittamaton poikanen, jonka emo on kuollut
  • pesän ulkopuolelta tavattu poikanen on vielä karvaton, höyhenpeitteetön tai sen silmät eivät ole vielä auenneet
  • poikanen on märkä ja kylmä

Jos luonnonvarainen eläin on sairas tai loukkaantunut, voit ottaa yhteyttä kaupungin eläinlääkäriin, poliisiin tai eläinsuojeluneuvojaan. Jos olet hiukankaan epävarma eläimen avuntarpeesta, kysy neuvoa asiantuntijalta, esimerkiksi SEYn eläinsuojeluneuvojilta.

Jos eläin on sellaisessa tilassa, että sen hengissä pitäminen on ilmeistä julmuutta, eläin on joko lopetettava tai huolehdittava siitä, että se lopetetaan nopeasti ja kivuttomasti. Asiantuntijan apua on käytettävä silloin, kun oma osaaminen eläimen tilan ja avuntarpeen arviointiin ei riitä.

Heti apua tarvitsevista luonnonvaraisista eläimistä tulee ilmoittaa hätäkeskukseen, jos yleinen turvallisuus vaarantuu merkittävästi tai tehtävään tarvitaan viranomaisten erityiskalustoa tai -asiantuntemusta. Voit soittaa hätänumeroon 112, kun

  • eläin aiheuttaa järjestyshäiriöitä tai vaaraa ihmisille tai liikenteelle
  • eläin pitää pelastaa paikasta, josta se ei pääse omin avuin pois
  • kyseessä on akuutti eläinsuojelullinen asia, kuten meneillään oleva eläinrääkkäys tai vakavasti loukkaantunut eläin

Muista myös eläinten hätää ennaltaehkäisevät toimet

Luonnonvaraisten eläinten loukkaantumiset ja pinteeseen joutumiset johtuvat toisinaan ihmisten toimista. Pyrithän ennaltaehkäisemään riskejä omilla toimillasi:

  • Älä jätä roskia ympäristöön ja siivoa pois myös muiden jättämät roskat
  • Käytä nurmikkotrimmeriä ja muita työvälineitä varoen
  • Jos näet jonkun kohtelevan eläintä huonosti, puutu tilanteeseen ja pyydä tarvittaessa viranomaisapua
  • Voit tarjota luonnonvaraisille eläimille kesähelteillä vettä, mutta huolehdi, että astia on turvallinen ja että pienikin eläin pääsee sieltä pois

Yhteystietoja

SEYn sivuilta löydät luonnonvaraisia eläimiä auttavien tahojen ja asiantuntijoiden yhteystietoja:

https://sey.fi/elain-hadassa/luonnonelain-hadassa/

Teksti: Myra Magnusson
Kuva: Kari Koivisto