Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa. Suhde eläimiin ja luontoon syntyy jo nuorella iällä. Eläimiin liittyvät asenteet, tiedot ja taidot opitaan aikuisten ohjauksessa. Lasten vanhemmilla, opettajilla ja joskus myös satunnaisilla ohikulkijoilla on näin ollen tärkeä tehtävä ohjata lapsia eläinten hyvään kohteluun.
Moni lapsi osallistuu hienosti perheen lemmikkien hoitoon, mutta välillä eteen tulee tapauksia, joissa lapsi kohtelee luonnonvaraista eläintä tai lemmikkiä huonosti, usein tietämättömyyttään. Lasten opastaminen eläinten oikeanlaiseen ja vastuulliseen kohteluun on aikuisten tehtävä. Tämä asennekasvatus tulee aloittaa jo varhaisessa vaiheessa.
Lemmikin hyvä kohtelu alkaa sen valinnasta
Lemmikin hyvä kohtelu alkaa jo lemmikin valinnasta. Lemmikkiä ei pidä valita esimerkiksi sen ulkonäön perusteella, vaan on tärkeää tutustua ensin lajin ja rodun ominaisuuksiin ja pohtia, millainen lemmikki omaan perheeseen ja elämäntilanteeseen sopii. On hyvä muistaa, että aikuiset ovat aina vastuussa lemmikin hoidosta ja hyvinvoinnista, vaikka lemmikki ostettaisiinkin lapselle. Suurta eläinrakkautta on myös olla ottamatta lemmikkiä, jos sen hoitoon ei ole riittävästi resursseja.
Kun lemmikki tulee perheeseen, lasta opastetaan lähestymään sitä oikein. Eläinten kanssa toimitaan rauhallisesti ja niitä ei saa kiusata. Lapsille on hyvä opettaa, että eläinten kanssa toimiminen vaatii kärsivällisyyttä ja että niiden kanssa tulee toimia niiden ehdoilla. Jos lemmikki ei halua tulla syliin, sitä ei saa ottaa syliin väkisin.
Lapselle näytetään, miten eläimen kanssa voi olla ja leikkiä niin, että eläimen lajityypilliset tarpeet tulee huomioitua ja ettei leikki käy esimerkiksi liian rajuksi. Lapselle opetetaan, että myös eläimillä on tunteet ja myös niitä sattuu. Lemmikillä on oltava kodissa oma rauhallinen paikka, jonne se voi vetäytyä aina halutessaan lepäämään. Lapselle on tärkeää kertoa, että lemmikin täytyy antaa levätä rauhassa silloin, kun se vetäytyy omiin oloihinsa.
Luonnonvaraiset eläimet on jätettävä rauhaan
Lapsille on tärkeää opettaa, että luonnonvaraiset eläimet tulee jättää rauhaan. Lapset ottavat toisinaan kiinni eläinten poikasia, koska luulevat niiden olevan kodittomia. Eläintenpoikaset ovat kuitenkin yleensä emonsa hoidossa, vaikka ne olisivatkin hetken yksin. Lasta voi opastaa olemaan aikuiseen yhteydessä silloin, kun hän ajattelee eläimen tarvitsevan apua.
Luonnonvaraiset eläimet ja vapaana liikkuvat lemmikit joutuvat ajoittain kiusanteon tai jopa todella julmien tekojen kohteiksi. Usein teot johtuvat lasten ajattelemattomuudesta, joskus esimerkiksi kaveripiirissä pätemisen tarpeesta.
Eläinsuojelulaki velvoittaa meitä kaikkia puuttumaan eläinten huonoon kohteluun. Tilanne on katkaistava, ja sen jälkeen vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa eläintä on pyrittävä auttamaan. Apua saa mm. eläinsuojeluyhdistyksiltä, ja myös yhteydenotto poliisille voi olla tarpeen.
Ilmiö
Sosiaalisessa mediassa on levinnyt viime aikoina ikävä ilmiö. Lapset ja nuoret ovat ottaneet hoitoonsa luonnonlintujen pesäpoikasia, maastopoikasia ja jopa linnunmunia niitä hautoakseen. Lintujen kaappaaminen luonnosta kotiin on kuitenkin laissa kiellettyä ja erittäin vahingollista niiden hyvinvoinnille. Lapsilla ja nuorilla ei ole osaamista poikasten oikeanlaisesta hoidosta ja moni niistä menehtyy. Poikaset eivät opi myöskään luonnossa tarvittavia selviytymiskeinoja, joten ne kärsivät ja menehtyvät vapauttamisensa jälkeen. On aikuisten vastuulla huolehtia, että omat lapset ja nuoret eivät ota luonnonvaraisia eläimiä hoitoonsa.
Lisätietoa
Eläintietoa lapsille ja nuorille
Kun eläin tarvitsee apua