Valikko Sulje

Vahinko ei tule kello kaulassa − Huolehdi, että kotisi on lemmikillesi turvallinen!

Lemmikin turvallinen koti

Lemmikkien kanssa sattuu ja tapahtuu – välillä valitettavasti myös ikäviä asioita. Ota nämä riskit ja vaarat ennalta huomioon ja tee lemmikkisi arjesta turvallisempi.

Elintarvikkeet

Lemmikkien suuhun joutuu joskus sinne sopimattomia elintarvikkeita. Ne voivat aiheuttaa lemmikille vatsavaivoja ja joskus jopa lemmikin menehtymisen. Huolehdi, että lemmikkisi ei syö näitä: ksylitoli, kofeiini, tumma suklaa, leivontahiiva, raaka järvikala, laktoosia sisältävät maitovalmisteet, linnun ja sian luut ja homeiset ruokatarvikkeet. Monet kasvikunnan tuotteet eivät sovi kissalle tai koiralle: raa’at juurekset ja maissintähkä, hedelmien siemenet, sipuli ja valkosipuli, rusinat, viinirypäleet ja avokado. Huolehdi, että lemmikkisi saa lajityypillistä ravintoa ja noudata asiantuntijoiden ruokintasuosituksia.

Huonekasvit

Monet suositut huonekasvit ja leikkokukat ovat kissoille ja koirille myrkyllisiä. Erityisesti kissoilla on tapana maistella kasveja, ja taitavina kiipelijöinä ne tavoittavat usein korkeallekin asetetut kasvit. Myös koiranpennut ja uteliaat koirat ovat vaaravyöhykkeessä. Osa kasveista aiheuttaa lemmikille vatsaärsytystä, osa jopa kuolemaan johtavan myrkytyksen. Tarkista kasvin sopivuus lemmikillesi aina ennen kuin tuot sen kotiisi. Myrkytystietokeskuksen sivuilta löytyy tietoa myrkyllisistä kasveista, mutta ota huomioon, että osa ihmisille vaarattomista kasveista voi olla lemmikillesi myrkyllisiä (esimerkiksi kissoille myrkylliset liljat). Jos lemmikkisi on päässyt maistelemaan myrkyllistä kasvia, ota nopeasti yhteyttä eläinlääkäriin.

Kemikaalit ja myrkyt

Lääkkeet, siivousaineet ja muut kodin kemikaalit on pidettävä lemmikin ulottumattomissa. Myrkytyksiä aiheuttavat tavallisesti esimerkiksi tulehduskipulääkkeet ja jäätymisenestoaineet. Jos myrkytät kodissasi tuholaisia, huolehdithan, ettei myrkkyä päädy vahingossa lemmikkisi elimistöön, vaan suojaat lemmikkisi tuholaismyrkyn käyttöohjeiden mukaisesti. Jos epäilet lemmikilläsi myrkytystä, ole nopeasti yhteydessä eläinlääkäriin oikean diagnoosin ja hoidon varmistamiseksi.

Vierasesineet

Lähes mikä tahansa pienehkö esine tai isomman esineen osa voi päätyä lemmikkisi vatsaan vierasesineeksi. Lemmikkien vatsoista on jouduttu leikkaamaan mm. niiden leluista ja puruluista irronneita osia, naruja, sukkia, pullonkorkkeja, vanulappuja ja silmälaseja – kaikenlaista, mikä lemmikin suuhun suinkin mahtuu. Vierasesine voi jäädä lemmikin nieluun tai ruokatorveen aiheuttaen tukehtumisvaaran tai estäen syömisen. Suolistossa vierasesine voi aiheuttaa tukoksen ja pysyviä vaurioita suolistolle. Pahimmillaan tila johtaa lemmikin tuskalliseen kuolemaan. Vierasesineestä johtuvia oireita voivat olla oksentelu, ruoka- ja juomahaluttomuus, ummetus, vetäytyminen ja vaisuus. Jos epäilet, että lemmikkisi on syönyt vierasesineen, ole yhteydessä eläinlääkäriin tilanteen ratkaisemiseksi.

Korkeat paikat

Ikkunat ja parvekkeet koituvat lemmikkien kohtaloksi, jos turvallisuudesta ei huolehdita. Joka vuosi niistä putoaa lukuisia kissoja, joitakin koiria ja muita lemmikkejä. Parveke kannattaa lasittaa tai verkottaa ja ikkunoihin hankkia lemmikinpitävä verkko tai salpa. Jos pidät salvallista ikkunaa auki, lukitse se aina mahdollisimman pieneen asentoon – erityisesti kissat mahtuvat hyvin pienistä rakosista ulos. Kissoihin liittyy väärä käsitys, että ne putoavat aina jaloilleen ilman ongelmia. Näin ei ole, sillä jo pienikin pudotus voi olla myös kissalle vaaraksi. Yleisiä putoamisesta johtuvia vaurioita ovat eturaajojen ja leuan murtumat. Myös sisäiset vauriot − vakavat maksan, pernan ja pallean vauriot sekä keuhkojen ja virtsarakon puhkeaminen − ovat tavallisia. Jos lemmikkisi pääsee putoamaan, tarkista sen vointi eläinlääkärillä.

Raskaat tai takertuvat esineet

Raskaat, huonosti kiinnitetyt esineet voivat olla lemmikille vaaraksi. Lemmikki voi kiipeillessään tai nojatessaan kaataa esimerkiksi hyllyn ja jäädä pahimmassa tapauksessa sen alle. Tarkista, että huonekalut ja muut esineet on kunnolla kiinnitetty. Myös erilaiset narut ja tyhjät muovipussit voivat aiheuttaa vaaratilanteita ja ikäviä säikähdyksiä, kun ne tarketuvat lemmikin kaulan tai jalan ympärille.

Elektroniikka

Kodin sähkölaitteet on syytä huomioida, kun rakennat lemmikkiturvallista kotia. Koirilla, kissoilla ja kaneilla saattaa olla tapana jyrsiä sähköjohtoja tai sähkölaitteita, kuten latureita. Johdot ja laturit kannattaa piilottaa suojakouruun tai kannelliseen johtolaatikkoon. Jos pistorasia kiinnostaa lemmikkiä liikaa, siihen kannattaa laittaa suojatulpat. Joskus lemmikki saattaa laittaa vahingossa lieden päälle ja aiheuttaa tulipalon. Näitä tilanteita estämään kannattaa hankkia liesisuoja. Muistathan tarkistaa sähkölaitteen kunnon ennen käyttöä, jos lemmikkisi on päässyt siihen käsiksi. Vikaantunutta laitetta ei pidä käyttää.

Lähteitä:

https://www.elainlaakari.fi/klinikat/koiraklinikka/ensiapu/trkeimpi-kissalle-ja-koiralle-haitallisia-ruoka-aineita/

https://www.plantagen.fi/nama-kasvit-ovat-myrkyilisia-kissoille-ja-koirille.html

https://omaelainklinikka.fi/lemmikin-myrkytyksista-miten-toimia-myrkytystilanteessa

https://www.kivuton.fi/blogs/kivuton-blogi/vieras-esine

https://www.agria.fi/kissa/artikkeleita/kissan-hoito/tee-ikkunoista-ja-parvekkeesta-kissalle-turvalliset/

https://www.helen.fi/asiakaspalvelu/ajankohtaista/arjessa/vinkit/apua-koiranpentuni-s%C3%B6i-kaukos%C3%A4%C3%A4timen-lue-miten-teet-kodistasi-turvallisen-paikan-lemmikille

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Enter Captcha Here : *

Reload Image