Valikko Sulje

Vastuullinen kissanomistaja ulkoiluttaa kissaa valvotusti

Kissan turvallinen ulkoilu

Kissa tarvitsee elämäänsä virikkeitä voidakseen hyvin. Tylsistyminen onkin yksi suurimmista sisäkissaa kohtaavista hyvinvoinnin ongelmista. Valvottu ulkoilu on yksi hyvä keino lisätä vaihtelua sisäkissan elämään.

Ulkoilu valjaissa

Kissa kannattaa totuttaa valjaisiin ja taluttimeen jo pentuna. Vanhemmankin kissan saa totutet­tua niihin, mutta se saattaa olla haasteellisempaa. Jos kis­sa ei harjoittelusta huolimatta totu valjaisiin, ei sitä pidä pakottaa.

Valjaiden valintaan kannattaa panostaa huomioiden erityisesti, että kissat ovat mestareita kiemurtelemaan niistä irti.

Valjaisiin totuttaminen kannattaa aloittaa sisätiloissa ja varo­vasti vähän kerrallaan. Samalla kissalle tarjotaan jotain mieluista tekemistä: sitä leikitetään tai sille annetaan nameja. Näin kissalle syntyy valjaista positiivinen, oppimista vahvistava kokemus.

Kun kissa suhtautuu valjaisiin ja taluttimeen rauhallisesti, voidaan siirtyä ulos.

Ulkoilu aloitetaan rauhallisella alueella. Mukana on hyvä olla esimerkiksi kantokoppa, jonne kissa pääsee, jos se säikähtää jotakin.

Anna ulkoilun tapahtua kissan ehdoilla. Usein kissat liikkuvat ulkona hitaasti ja nautiskellen. Jos kissa menee jonnekin, minne ei pitäisi, nosta se syliin ja vie muualle. Kissan kanssa kannattaa harjoitella luoksetuloa kotona ja hyödyntää tätä taitoa ulkoillessa.

Ulkoilu tarhassa

Jos kodissa on piha-alue, on sinne rakennettu ulkotarha taatusti kissojen mieleen. Karkaamisen estämiseksi tarhassa on oltava verkotettujen seinien lisäksi katto. Verkon silmäkoon on oltava tarpeeksi pieni, jotta kissa ei pääse karkaamaan eikä jää verkkoon kiinni. Ulkotarha kannattaa sisustaa varta vasten kissoja ajatellen. Tarjolla on hyvä olla hiekkalaatikon lisäksi kiipeily­mahdollisuuksia ja piilopaikkoja.

Kissojen vapaana ulkoilu

Laki kissan vapaanaulkoilusta ei ole yhtä yksiselitteinen kuin koirien. Joitain rajoituksia laissa silti on, mutta niiden toteuttaminen saattaa olla käy­tännössä hankalaa, jos kissan anne­taan ulkoilla vapaasti ilman valvontaa.

  • Ensinnäkin järjestyslaissa sanotaan, että kissaa ei saa päästää vapaana kuntopolulle, yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikalle, torille, hiihtoladulle tai urheilukentälle. Käytännössä tätä on mahdoton valvoa, jos kissa ulkoilee itsenäisesti vapaana.
  • Toiseksi eläinsuojelulain mukaan eläimen hyvinvointi ja olosuhteet on tarkistettava riittävän usein. Eläinsuojeluasetuksessa tarkennetaan, että tämä tarkoittaa vähintään yhtä kertaa vuorokaudessa. Jos kissa on vapaana omilla teillään useamman vuorokauden, ei tämä lain kohta toteudu.
  • Kolmanneksi eläinsuojelulaissa sanotaan, että eläimen pitopaikan on oltava turvallinen. Taajamassa ja vilkkaasti liikennöidyillä alueilla tämä ehto ei toteudu.

Vapaan ulkoilun haittoja kissalla

Vapaasta ulkoilusta on haittaa sekä kissalle itselleen että ympäristölle.

1. Vapaana ulkoilevat leikkaamattomat kissat muodostavat Suomessa vakavan eläinsuojeluongelman

Kissat lisääntyvät tehokkaasti ja lyhyessä ajasta niistä voi muodostua populaatio. Suurissa kissapopulaatioissa sairaudet ja sisäsiittoisuus ovat yleisiä, ja kun kissoista ei huolehdita, niitä kuolee luontoon. Lisäksi ilman ihmiskontaktia kissat villiintyvät.

2. Ulkona kissa altistuu monille vaaratekijöille

Kissa voi jäädä auton alle, joutua tappeluun, petoeläimen saaliiksi tai ihmisen väkivallan kohteeksi. Taajamissa liikuskeleva kissa voi lisäksi nakertaa naapurisopua.

3. Vapaana ulkoileva kissa saa helposti loisia

Vapaana ulkoilevan kissan madotus on aiheellista tehdä noin kolmen kuukauden välein.

4. Luonnossa liikkuessaan kissat tappavat runsaasti luonnonvaraisia eläimiä

Suomessa tehdyssä tutkimuksessa arvioidaan, että vapaasti ulkoilevat kissat tappavat kuukaudessa yli miljoona luonnonvaraista eläintä ja että vähintään 144 000 niistä on lintuja.

Lähteitä:

Kuva: Hanna Heikkilä

2 Comments

  1. Anna-Kaarina

    Hyviä ohjeita. Itselläni ollut kissoja kautta vuosien , 50 vuoden aikana kuusi kissaa.
    Kaikki ovat ulkoilleet ” vapaasti”. Kohdallani tämä on tarkoittanut valvottua , turvallisella lähialueella tapahtuvaa ulkoilua.
    Kissa( kin) on oppivainen eläin. Pienestä pitäen ovat tottuneet hyvään palveluun kotona, ja ulkoilu on tapahtunut valvovan silmän alla.
    Aina on huolehdittu, että viettävät yönsä sisällä. Saaliseläinten suhteen myös ovat oppineet mikä on sallittua. Ovelle tuodusta linnusta on toruttu selkeästi eikä toista vahinkoa ole sattunut. Myös oraviin ja jäniksiin kohdistuva metsästys on vahvistettu negatiivisesti.
    Useimmat kissoista eivät ole edes olleet erityisen kiinnostuneita metsästyksestä.
    Puissa kiipeily ja nurmikolla täysiä kiitäminen ovat olleet suosiossa.
    Ja talvella ulkoilu on pääsääntöisesti olematonta.
    Kaikki ovat olleet luonnollisesti sirutettuja, leikattuja,rokotettuja, madotettuja, punkkilääkittyjä jne…

    Koen kovin ahdistavaksi syyllistämiseni lintujen ym kuolemiin ja muihin ” häiriöihin”.

    Enemmänkin huomiota toivoisinkin kohdistettavaksi todellisiin ongelmiin.
    Näitä ovat hylätyt, leikkaamattomat kissat ja niiden muodostamat populaatiot.
    Yksityiset eläinsuojelijat taistelevat oman jaksamisensa ja yksityisten varojen avulla ongelmien kanssa.

    Eli enemmän painostusta hylättyjen kissapopulaatioiden poistamiseen luonnosta ja vahvempia sanktioita niiden aiheuttajiin eli ihmisiin, jotka eivät lemmikeistään ( tai muista eläimistään ) huolehdi.

    • Myra Magnusson, tiedottaja, Eläinsuojeluyhdistysten Kummit ry

      Kiitos kommentista. Kissojen turvallinen ulkoilu on yksi teema Kummien viestinnässä. Lisäksi teemme kovasti töitä mm. kissapopulaatioiden ennaltaehkäisyn hyväksi. Järjestämme joka vuosi kissojen leikkaus- ja sirutuskampanjoita ja jaamme tietoa kissojen leikkaamisen hyödyistä. Annamme myös raha- ja tavaralahjoituksia yhdistyksille, jotka työskentelevät populaatio-ongelmien hoitamisen parissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Enter Captcha Here : *

Reload Image