Valikko Sulje

Vastuullinen kissanomistaja ulkoiluttaa kissaa valvotusti

Kissan turvallinen ulkoilu

Kissa tarvitsee elämäänsä virikkeitä voidakseen hyvin. Tylsistyminen onkin yksi suurimmista sisäkissaa kohtaavista hyvinvoinnin ongelmista. Valvottu ulkoilu on yksi hyvä keino lisätä vaihtelua sisäkissan elämään.

Ulkoilu valjaissa

Kissa kannattaa totuttaa valjaisiin ja taluttimeen jo pentuna. Vanhemmankin kissan saa totutet­tua niihin, mutta se saattaa olla haasteellisempaa. Jos kis­sa ei harjoittelusta huolimatta totu valjaisiin, ei sitä pidä pakottaa.

Valjaiden valintaan kannattaa panostaa huomioiden erityisesti, että kissat ovat mestareita kiemurtelemaan niistä irti.

Valjaisiin totuttaminen kannattaa aloittaa sisätiloissa ja varo­vasti vähän kerrallaan. Samalla kissalle tarjotaan jotain mieluista tekemistä: sitä leikitetään tai sille annetaan nameja. Näin kissalle syntyy valjaista positiivinen, oppimista vahvistava kokemus.

Kun kissa suhtautuu valjaisiin ja taluttimeen rauhallisesti, voidaan siirtyä ulos.

Ulkoilu aloitetaan rauhallisella alueella. Mukana on hyvä olla esimerkiksi kantokoppa, jonne kissa pääsee, jos se säikähtää jotakin.

Anna ulkoilun tapahtua kissan ehdoilla. Usein kissat liikkuvat ulkona hitaasti ja nautiskellen. Jos kissa menee jonnekin, minne ei pitäisi, nosta se syliin ja vie muualle. Kissan kanssa kannattaa harjoitella luoksetuloa kotona ja hyödyntää tätä taitoa ulkoillessa.

Ulkoilu tarhassa

Jos kodissa on piha-alue, on sinne rakennettu ulkotarha taatusti kissojen mieleen. Karkaamisen estämiseksi tarhassa on oltava verkotettujen seinien lisäksi katto. Verkon silmäkoon on oltava tarpeeksi pieni, jotta kissa ei pääse karkaamaan eikä jää verkkoon kiinni. Ulkotarha kannattaa sisustaa varta vasten kissoja ajatellen. Tarjolla on hyvä olla hiekkalaatikon lisäksi kiipeily­mahdollisuuksia ja piilopaikkoja.

Kissojen vapaana ulkoilu

Laki kissan vapaanaulkoilusta ei ole yhtä yksiselitteinen kuin koirien. Joitain rajoituksia laissa silti on, mutta niiden toteuttaminen saattaa olla käy­tännössä hankalaa, jos kissan anne­taan ulkoilla vapaasti ilman valvontaa.

  • Ensinnäkin järjestyslaissa sanotaan, että kissaa ei saa päästää vapaana kuntopolulle, yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikalle, torille, hiihtoladulle tai urheilukentälle. Käytännössä tätä on mahdoton valvoa, jos kissa ulkoilee itsenäisesti vapaana.
  • Toiseksi eläinsuojelulain mukaan eläimen hyvinvointi ja olosuhteet on tarkistettava riittävän usein. Eläinsuojeluasetuksessa tarkennetaan, että tämä tarkoittaa vähintään yhtä kertaa vuorokaudessa. Jos kissa on vapaana omilla teillään useamman vuorokauden, ei tämä lain kohta toteudu.
  • Kolmanneksi eläinsuojelulaissa sanotaan, että eläimen pitopaikan on oltava turvallinen. Taajamassa ja vilkkaasti liikennöidyillä alueilla tämä ehto ei toteudu.

Vapaan ulkoilun haittoja kissalla

Vapaasta ulkoilusta on haittaa sekä kissalle itselleen että ympäristölle.

1. Vapaana ulkoilevat leikkaamattomat kissat muodostavat Suomessa vakavan eläinsuojeluongelman

Kissat lisääntyvät tehokkaasti ja lyhyessä ajasta niistä voi muodostua populaatio. Suurissa kissapopulaatioissa sairaudet ja sisäsiittoisuus ovat yleisiä, ja kun kissoista ei huolehdita, niitä kuolee luontoon. Lisäksi ilman ihmiskontaktia kissat villiintyvät.

2. Ulkona kissa altistuu monille vaaratekijöille

Kissa voi jäädä auton alle, joutua tappeluun, petoeläimen saaliiksi tai ihmisen väkivallan kohteeksi. Taajamissa liikuskeleva kissa voi lisäksi nakertaa naapurisopua.

3. Vapaana ulkoileva kissa saa helposti loisia

Vapaana ulkoilevan kissan madotus on aiheellista tehdä noin kolmen kuukauden välein.

4. Luonnossa liikkuessaan kissat tappavat runsaasti luonnonvaraisia eläimiä

Suomessa tehdyssä tutkimuksessa arvioidaan, että vapaasti ulkoilevat kissat tappavat kuukaudessa yli miljoona luonnonvaraista eläintä ja että vähintään 144 000 niistä on lintuja.

Lähteitä:

Kuva: Hanna Heikkilä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Enter Captcha Here : *

Reload Image