Aina välillä saa kuulla todella vanhoista kissoista, jotka ovat olleet koko ikänsä terveinä eikä omistaja ole nähnyt tarpeelliseksi käyttää kissaansa rokotuksilla säännöllisistä eläinlääkärin tarkastuksista puhumattakaan. Moni ikääntyvä kissa kärsiikin vaivoista, jotka ovat jääneet omistajalta huomaamamatta. Jossain vaiheessa ehkä ihmetellään, kun aiemmin akrobaattimestarina tunnettu kissa ei enää tahdo hiekkalaatikkoonsa taipua. Moni vaiva olisi kuitenkin estettävissä tai hoidettavissa oireettomaksi perehtymällä vanhan kissan tyypillisiin vaivoihin ja käymällä säännöllisesti eläinlääkärin tarkastuksessa.
Kissan seniori-ikä alkaa n. 8-vuotiaana. Seniori-ikäisen kissan hoidossa tärkeitä ovat säännölliset eläinlääkärikäynnit, verikokeet 6 – 12 kk välein sekä voinnin tarkkailu. Muutokset vireydessä, ruokahalussa, virtsaamis- tai ulostamiskäytöksessä voivat kertoa sairaudesta. Kissat osaavat piilottaa vaivansa mestarillisesti ja usein omistaja huomaa sairauden merkit vasta, kun sairaus on edennyt jo pitkälle. Kissojen tyypillisiä vanhuusiän sairauksia ovat mm. munuaisten vajaatoiminta, kilpirauhasen liikatoiminta, diabetes ja nivelrikko. Nämä kaikki sairaudet voidaan todeta säännöllisten eläinlääkärikäyntien ja verikokeiden ansiosta jo varhain, jolloin kissa saa tarvitsemaansa hoitoa eikä kärsi turhaan kivusta ja huonosta olosta.
Sairauksien ennaltaehkäisy on aina parasta terveydenhoitoa. Kissalle kannattaa syöttää hyvälaatuisia ruokia jo pienestä pitäen, jolloin se saa lihansyöjälle riittävän määrän proteiinia ja tauriinia. Ruokintaa kannattaa tarkistaa kissan ikääntyessä: pennun ja nuoren aikuisen tarpeet ovat erilaiset kuin jo varttuneemman kissan. Moni ikääntyvän kissan sairauksista vaatii erikoisruokavaliota. Kullekin kissavanhukselle sopiva ruokavalio kannattaa suunnitella yhteistyössä eläinlääkärin kanssa. Keskustelupalstoilla annettuihin vinkkeihin kannattaa suhtautua terveen kriittisesti.
Kissa on aktiivinen petoeläin, joka kaipaa virikkeitä ja puuhaa. Tämä kannattaa muistaa, kun olet hyvilläsi ikääntymisen myötä rauhoittuneesta kissastasi. On tärkeää huolehtia ikääntyvän kissan mielenterveydestä aktivoimalla ja virikkeistämällä sitä. Leikkiminen ennaltaehkäisee kissan stressaantumista ja siitä johtuvaa sairastumista. Omat 10- ja 12-vuotiaat kissaseniorini leikkivät edelleen vähintään yhtä innokkaasti kuin laumamme 5-vuotias kuopus.
Jos kissa vetäytyy, menettää ruokahalunsa ja kiinnostuksensa, kärsii se todennäköisesti kivusta ja huonosta olosta, ja tällöin kissa on vietävä kiireesti eläinlääkäriin. Jonain päivänä kissanomistajan on valitettavasti tehtävä myös se kaikkein raskain päätös. Itse ajattelen niin, että annettuani kissalleni hyvän, pitkän elämän, haluan antaa sille myös hyvän, rauhallisen ja kivuttoman kuoleman.
Lisätietoa ikääntyvän kissan hoidosta löydät Kissanpäivät kaiken ikää -esitteestä. Esite on kirjoitettu yhteistyössä Suvi Pohjola-Stenroosin kanssa.
Vinkkejä kissan virikkeistämiseen löydät Virikkeistä kissasi viihtymään -esitteestä. Esite on kirjoitettu yhteistyössä Koira ja kissakoulu Heiluva Hännän kanssa.
Myra Magnusson
tiedottaja
Eläinsuojeluyhdistysten Kummit ry