Yhdistyksessämme toimii tällä hetkellä noin 30 vapaaehtoistyötä tekevää aktiivia. Keitä he ovat ja mitä he tekevät – Eläinsuojeluyhdistysten Kummit ry:n jäsenet kertovat alla kokemuksistaan!
Myra, hallituksen jäsen, tiedottaja
Olen yksi Eläinsuojeluyhdistysten Kummit ry:n perustajajäsenistä ja toiminut yhdistyksen hallituksessa vuodesta 2009, erityisenä vastuualueenani yhdistyksen viestintä. Lisäksi olen toiminut SEYn julkaiseman Eläinten ystävä -lehden toimitusneuvostossa.
Olen rakastanut eläimiä pienestä pitäen. Olen kokenut ja monipuolinen viestinnän ammattilainen ja haluan valjastaa oman ammattitaitoni eläinten hyvinvoinnin parantamiseen. Haluan, että eläinsuojeluasioihin vaikutetaan oikeaa ja ajantasaista tietoa lisäämällä ja positiivisella kannustamisella. Hyvin toteutettu viestintä on tässä työssä avainroolissa, ja vaikka yhdistyksemme on pieni, olemme pystyneet nostamaan puheenaiheita lehtiin, televisioon ja radioon. Omaan perheeseeni kuuluu yksi löytöeläintaustainen kissa, Grigori.
Christina, hallituksen varajäsen
Olen Christina Helsingistä. Perheeseeni kuuluu kissa Alfred herra.
Lapsena haaveilin eläintieteilijän ammatista. Omakotitalon yläkerrassa kasvatin nokkosperhosia. Seurasin tarkkaan perhosen kehitystä munasta toukaksi ja lopulta perhoseksi. Katsoin pöytälampun valossa, kuinka perhosen kotelo täyttyi ajan mittaan väreistä, ja kotelon kätkössä perhonen alkoi muotoutua. Lopulta se oli valmis kuoriutumaan. Aamulla avasin ikkunat, ja satapäinen värikkäiden nokkosperhosten joukko ampaisi vapauteen. Huoneessa oli myös pari isoa lasipurkkia, jossa asusti puron pieneläimistöä. Saatoin istua tuntitolkulla katsomassa noiden usein jopa pelottavan näköisten hyönteisten elämää.
Minusta ei kuitenkaan tullut eläintutkijaa, ei näyttelijää eikä taiteilijaa. Elämä vei IT-alalle. Mielenkiintoinen ala sekin. Nyt eläkkeellä ollessani voin harrastaa sekä näyttelemistä että maalausta.
Toiminta Eläinsuojeluyhdistysten Kummeissa on ollut hyvin avartavaa. Olen tuona aikana oppinut paljon uutta eläinten kohtelusta. Vaikka olen tiennyt kotieläinten kaltoinkohtelusta, sen laajuus yllätti minut täysin. Liityin kummeihin 2011, ja siitä lähtien olen ollut auttamassa erilaisissa tapahtumissa. Olen ylpeä saadessani olla mukana näin hienossa toiminnassa. Vaikka SEY ja kummit eivät saa pentutehtailua loppumaan eivätkä kesäkissojen hylkäämistä päättymään, voimme tiedottaa asioista ja tuoda esille sen, että eläin tarvitsee ihmistä. Jokaisen pitäisi miettiä tarkkaan, mitä lemmikin ottaminen tarkoittaa. Se sisältää vastuuta ja kustannuksia. Tuotantoeläimen pitää myös elää hyvä elämä.
Luonnon kiertokulussa on kaikella elämällä oma paikkansa ja tarkoituksensa. Toivon, että ihminen voisi kunnioittaa sen monimuotoisuutta ja pyrkisi elämään sitä kunnioittaen – ei riistäen.
Hanna, hallituksen varajäsen
Olen aina rakastanut eläimiä ja niiden hyvinvointi on minulle tärkeää. En kuitenkaan aiemmin ollut ajatellut eläinsuojeluyhdistykseen liittymistä. Ensimmäiset kosketukseni Eläinsuojeluyhdistysten Kummeihin olivat LöytöeläinRockissa ja –Punkissa. Varainkeruutapana ompelutöiden tekeminen myyntiin sopii minulle vaatetusalan ammattilaisena hyvin. Ajatus jäi muhiman, ja myöhemmin liityin yhdistykseen.
Ihaninta eläinsuojelutyötä on kotia etsivien kissojen sosialisointi, eli heidän seuraneitinään oleminen. Moni haluaisi varmasti pelastaa kaikki kodittomat kissat, mutta yksin se ei ole mahdollista. Yhteistyöyhdistysten löytöeläintaloissa pääsee tutustumaan niiden toimintaan. On helpompi jättää kaikki suloiset tyypit talolle, kun tietää että heillä on hyvät oltavat. Resurssipula on kuitenkin monen löytöeläintalon arkea. Yhdistyksen jäsenenä pääsee organisoidusti kantamaan kortensa kekoon osallistumalla ruoan ja varojen keräykseen. Yhdistys huolehtii myös toiminnan budjetoinnista ja laillisuudesta.
Yhtenä tärkeimmistä eläinsuojelutehtävistä pidän tiedon välittämistä eläinten hyvästä hoidosta ja omistajan vastuusta. Yhdistyksen eläinlääkärin kanssa laatima infolehtinen kissojen virtsaongelmista oli mielestäni onnistunut: kattava, selkeä ja tarpeellinen. Tulevaisuuden ongelmien ehkäisemisen lisäksi leikkaus- ja sirutustapahtumissa kerrotaan myös eläinten hoidosta. Toiminnassa oppii itsekin koko ajan lisää kokeneemmilta jäseniltä. Tästä on hyötyä myös siinä jokaisen ensisijaisessa eläinsuojelutehtävässä, omasta rakkaasta lemmikistä hyvin huolehtimisessa.