Eläinsuojeluyhdistysten Kummien ja Sopulitien Eläinlääkäriaseman maaliskuinen kissojen ja koirien sirutuskampanja sujui koronavirustilanteesta huolimatta erittäin hyvin. Kampanjan aikana sirutettiin 87 lemmikkiä. Lisäksi tehtiin yksi tietojen kirjaus lemmikistä, jolta löytyi siru jo ennestään.
Eläinsuojeluyhdistysten Kummit on kampanjoinut lemmikkien siruttamisen puolesta jo useita vuosia. Yhdistys on tukenut mm. valtakunnallista Turvasiru tutuksi -kiertuetta sekä järjestänyt vuosittain muutamia maatiaiskissojen leikkaus- ja sirutustapahtumia. Yhteistyötä Sopulitien Eläinlääkäriaseman kanssa on tehty jo monta vuotta maaliskuun sirutuskampanjan tiimoilta.
– Vastaanottomme on ollut mukana eläinsuojelutyössä ja sirukampanjoissa jo useiden vuosien ajan. Asiakkaiden antama palaute on ollut erittäin positiivista. Maaliskuun sirutuskampanja sujui hyvin, eikä koronatilanteella ole ollut negatiivista vaikutusta kampanjaan. Sirutettavia on ylipäätänsä ollut enemmän korona-aikana, koska monet ovat hankkineet lemmikin ollessaan enemmän kotona, kertoo eläinlääkäri Ella Hepolehto Sopulitien Eläinlääkäriasemalta.
Lemmikin siruttaminen on tärkeää, ennaltaehkäisevää eläinsuojelutyötä. Vaikka omistaja pitäisi lemmikkinsä ulkoillessa kytkettynä välittömässä valvonnassaan tai lemmikki ei ulkoilisi lainkaan, voi vahinkoja sattua.
– On tärkeää, että eläin löytää kotiin, jos se joutuu karkuteille. Onneksi myös moni kotikissan omistaja on valveutunut ja siruttaa lemmikkinsä siltä varalta, että kissa livahtaa avonaisesta ovesta tai ikkunasta. Lisäksi eläinten rekisteröinti sirun perusteella toivottavasti vähentää huomattavasti kynnystä eläimen hylkäämisestä.
Kampanja lisää tietoisuutta siruttamisen merkityksestä
Hepolehdon mukaan maaliskuun sirutuskampanja lisää tietoisuutta siruttamisen merkityksestä ja kannustaa lemmikkien omistajia siruttamiseen, vaikkeivat he olisi sitä muutoin aikoneet tehdä.
– Kasvattajat ilmoittavat mielellään siruja kampanjan aikana myös Turvasiru-palveluun. Kampanjan näkyvyyden vuoksi vastaanotolle tulleet omistajat pyytävät herkemmin sirua, vaikkeivat ole ehkä aiemmin ajatelleet tarvitsevansa sirua lemmikilleen. Lisäksi me vastaanotolla olemme selvästi valveutuneempia kampanjan aikana ja ehdotamme sirun hankkimista sellaiselle eläimelle, jolla sitä ei vielä ole. Omistajat ovat antaneet vain positiivista palautetta.
Maaliskuinen sirutuskampanja koski kissoja ja koiria. Hepolehto muistuttaa, että myös muita lemmikkejä voidaan siruttaa.
– Vastaanotollamme on sirutettu myös frettejä ja käärmeitä. Kampanjan aikana tuli jonkin verran kyselyä myös mm. kanien siruttamisesta. Muutamia toiveita on tullut, että myös eksoottisia eläimiä voitaisiin siruttaa kampanjan aikana.
Vaikka tietoisuus sirutuksesta on kasvanut, on moni lemmikki vielä siruttamatta. Eri lajien välillä on eroja.
– En osaa sanoa, kuinka paljon on lemmikkejä vielä siruttamatta. Koiria sirutetaan kuitenkin selvästi enemmän kuin kissoja. Tähänkin on toki tullut muutosta, koska ihmiset ovat tietoisia tulevasta sirutuspakosta, ja osa omistajista haluaakin siruttaa lemmikin jo ennen kuin siitä tulee pakollista.
Mikä on Turvasiru?
Turvasiru on noin sentin mittainen ja parin millin paksuinen mikrosiru, joka laitetaan niskaan tai kaulalle nahan alle. Se säilyy eläimellä koko loppuelämän. Mikrosiru on täysin turvallinen, se ei häiritse eläintä tai aiheuta sille kipua. Toimenpide vastaa rokottamista. Kansainvälinen standardi takaa, ettei kahta täsmälleen samanlaista numerosarjaa ole olemassa. Lemmikkiin ei myöskään laiteta koskaan kahta mikrosirua, ellei olemassa oleva ole lakannut toimimasta.