Eläinsuojeluyhdistysten Kummit ja Sopulitien Eläinlääkäriasema toteuttivat maaliskuussa jo perinteeksi muodostuneen kissojen ja koirien sirutuskampanjan. Kampajan aikana sirutettiin 49 lemmikkiä. Lisäksi tehtiin neljä tietojen kirjausta lemmikeistä, joilta löytyi siru jo ennestään.
Oman jännityksensä maaliskuun sirutuskampanjan onnistumiseen toi koronapandemiatilanne, mutta klinikkaeläintenhoitaja Cindy Lumiaho kertoo kampanjan sujuneen hyvin.
– Koronatilanne ei näy klinikkamme asiakasmäärissä ainakaan toistaiseksi. Vilskettä on totuttuun tapaan etenkin alku- ja loppuviikosta, mutta toisinaan keskellä viikkoakin. Vallitseva tilanne on vaikuttanut klinikan arkeen lähinnä tehostettuna hygieniasta huolehtimisena sekä odotustilojen väljyytenä, kun Ruokaviraston laatimien virallisten suositusten mukaisesti moni asiakas odottaa vuoroaan klinikan ulkopuolella tai omassa autossaan (lähikontaktien minimoimiseksi). Asiakkaamme ottivat sirutuskampanjan jälleen lämpimästi vastaan, mutta huomasimme kyllä, että tämä kampanja oli hiljaisempi kuin aiemmin. Vaikea sanoa, kuinka suuri vaikutus koronalla oli asiaan loppujen lopuksi, mutta joitain ajan peruutuksia toki tuli.
Takana jo vuosien työ siruttamisen puolesta
Eläinsuojeluyhdistysten Kummit on kampanjoinut lemmikkien siruttamisen puolesta jo useita vuosia. Yhdistys on tukenut mm. valtakunnallista Turvasiru tutuksi -kiertuetta sekä järjestänyt vuosittain muutamia maatiaiskissojen leikkaus- ja sirutustapahtumia. Lumiahon mukaan moni lemmikinomistaja tietääkin jo siruttamisen merkityksen, mutta myös yllätyksiä saattaa tulla.
– Suuri osa ihmisistä on valveutuneita lemmikin mikrosirutuksen ja sirun rekisteröinnin suhteen, mutta enenevissä määrin olemme saaneet yhteydenottoja koskien useita vuosia sitten (ihan toisaallakin) sirutettujen lemmikkien siruun kirjattuja tietoja koskien. Monelle tulee yllätyksenä, että sirurekisterit ovat omia tahojaan eikä lemmikin ”oma eläinlääkäri” pääse muuttamaan siruun kirjattuja tietoja omistajan puolesta. On tärkeää, että lemmikin omistaja tietää, mihin juuri hänen lemmikkinsä mikrosiru on rekisteröity, jotta hän voi pitää omat yhteystietonsa ajan tasalla. Toivomme tietysti, ettei kenenkään lemmikki pääsisi karkuun, mutta tilanteen tullen sirutietojen ajantasaisuus nopeuttaa lemmikin kotiutumista.
Eläinsuojeluyhdistysten Kummit jatkaa edelleen työtä siruttamisen puolesta ja tiedon lisäämiseksi. Myös sirutuskampanja Sopulitien Eläinlääkäriaseman kanssa saa todennäköisesti jatkoa taas ensi vuonna:
– Jäämme ilolla odottelemaan taas tulevia sirutuskampanjoita – kiitos yhteistyöstä!
Mikä on Turvasiru?
Turvasiru on noin sentin mittainen ja parin millin paksuinen mikrosiru, joka laitetaan niskaan tai kaulalle nahan alle. Se säilyy eläimellä koko loppuelämän. Mikrosiru on täysin turvallinen, se ei häiritse eläintä tai aiheuta sille kipua. Toimenpide vastaa rokottamista. Kansainvälinen standardi takaa, ettei kahta täsmälleen samanlaista numerosarjaa ole olemassa. Lemmikkiin ei myöskään laiteta koskaan kahta mikrosirua, ellei olemassa oleva ole lakannut toimimasta.