Valikko Sulje

Eläinsuojeluyhdistysten Kummit tukee Dewi ry:n kissapopulaatiotyötä 700 € lahjoituksella

Eläinsuojeluyhdistysten Kummit tukee Dewi ry:n kissapopulaatiotyötä 700 € lahjoituksella

Eläinsuojeluyhdistysten Kummit lahjoitti 700 € Dewi ry:n kissapopulaatiotyöhön. Vuonna 2001 perustettu Dewi ry on auttanut villiintyneitä kissoja perustamisestaan lähtien. Populaatiokissojen auttamisesta on kertynyt yhdistykselle siis jo pitkä kokemus. Kummien lahjoitus on osa Toivottuna syntynyt -hanketta, joka auttaa ehkäisemään ja hoitamaan kissapopulaatioita.

Eläinsuojeluyhdistys Dewi ry on Turun seudulla täysin vapaaehtoisvoimin toimiva yhdistys, joka keskittyy populaatiokissoihin. Yhdistys on perustettu vuonna 2001 ja on perustamisestaan lähtien auttanut villiintyneitä kissoja, alkuun muiden eläinten ohella.

”Yhdistyksen kissat asuvat sijaiskodeissa, ja vuosittain noin 150 kissaa kulkee yhdistyksen kautta loppuelämän koteihinsa – Dewillä ei siis ole kissataloa. Varat toimintaan yhdistys saa pääasiassa lahjoituksista ja jäsentuloista, jäseniä yhdistyksellä on noin 300”, kertoo Dewin hallituksen edustaja Sofia Nurmi.

Dewi auttaa niitä kissoja, joista kukaan ei ota vastuuta

Dewi auttaa niitä kissoja, joista kukaan ei ota vastuuta, eli populaatiokissoja. Populaatiot hoidetaan aina loppuun asti, ja loukutus toteutetaan aina yhteistyössä mahdollisen ruokkijan kanssa. Sijaiskodeissa kissat pääsevät rakentamaan luottamustaan ihmisiin, ja kissat viettävät keskimäärin 2–5 kk yhdistyksellä ennen adoptiota.

”Kaikki kissat madotetaan useasti, leikkautetaan, rokotetaan, mikrosirutetaan, FIV/FeLV-testataan ja tehdään muut tarpeelliset toimenpiteet, kuten hammashoidot. Kissat hoidetaan niin pitkälle kuin on eettisesti kannattavaa, ja yhtäkään kissaa ei lopeteta pelkän villiintyneisyyden perusteella. Kissojen kesyyntyessä niille etsitään sitoutuneet omistajat huolellisella adoptioprosessilla.”

Konkreettisen kissojen kanssa tehtävän työn lisäksi Dewi on aktiivinen somessa, järjestää paljon tapahtumia ja tekee yhteistyötä myös muiden eläinsuojelukentän toimijoiden kanssa. Toiminnan tavoitteena on pidemmällä tähtäimellä kissan arvon ja aseman edistäminen Suomessa, sekä kissapopulaatioiden synnyn ehkäiseminen.

Kissapopulaatioiden olemassaolo kertoo kissan arvosta lemmikkinä

Nurmi sanoo, että jo kissapopulaatioiden olemassaolo kertoo kissan arvosta lemmikkinä.

”Meillä on jatkuvasti jonossa useampi populaatio odottamassa loukuttamista, ja lohduttomaan tilanteeseen ei näy loppua. Rajuimmin kissan heikko arvo näkyy sairaissa populaatioissa, kuten Saariston populaatiossa. Olemme hakeneet 67 kissaa, joista 41 kissan kohdalla on päädytty eutanasiaan todella huonon kunnon vuoksi. Kissoilla on todettu mm. rajuja ylähengitystieinfektioita, mätäneviä hampaita, graaveja neurologisia oireita, mahdottomia suolisto-oireita, FIV-infektioita, kasvaimia, haavoja – asioita joita emme edes tienneet, edes kuvitelleet olevan olemassa. Ja kaikki tämä on lähtenyt siitä, että kaksi leikkaamatonta valvomatta ulkoilevaa kissaa on tavannut.”

Nurmi kertoo, että populaatioilla on yleensä ruokkija, joka lähtökohtaisesti tahtoo hyvää ja haluaa auttaa kissoja. Joillekin pelkkä kissojen ruokkiminen tarkoittaa kissojen hyvää hoitoa, eivätkä ruokkijat aina ymmärrä kissojen todellista tilannetta ja huonoa kuntoa.

”Joskus populaatioiden ruokkijat pyrkivät itse hallitsemaan kissamäärää lopettamalla pentuja mm. hakkaamalla niitä talon kivijalkaan tai ampumalla. Kissojen luurangot ovat iljettävän yleisiä populaatiopaikoilla. Saamme edelleen kommentteja, että kaikki kissapopulaatiot pitäisi vain lopettaa, mutta tämä johtaisi vain tilanteen pahenemiseen eikä poistaisi tilanteen juurisyytä: tietämättömyyttä ja välinpitämättömyyttä. Tilannetta ei ratkaista nostamalla kynnystä ilmoittaa populaatioista ja tehdä yhteistyötä ruokkijoiden pelätessä automaattista kuolemantuomiota kissoille”, Nurmi muistuttaa.

Leikkauttaminen on ainoa keino ehkäistä kissapopulaatioita

Nurmi sanoo, että ainoa toimenpide, jolla kissapopulaatioiden synty voidaan ehkäistä, on kaikessa yksinkertaisuudessaan kissojen leikkauttaminen.

”Sen lisäksi, että säästetään yksittäisiä kissoja synnytyskomplikaatioilta, reviiritappeluilta, nisäkasvaimilta ja häiriökäytökseltä, voimme ehkäistä myös populaatioiden aiheuttamia ongelmia, kuten helposti leviäviä infektioita ja muita sairauksia, heikkoa ravitsemusta, tarpeetonta kärsimystä, jatkuvaa taistelua resursseista – lista voisi jatkua loputtomiin. Emme hyväksy kissojen valvomatta ulkoilua, mutta leikattu kissa ei ulkoillessaankaan pysty pistämään alkua kissapopulaatiolle.

Nurmen mukaan tiedon levittäminen kissojen leikkautuksen kiistattomista hyödyistä on elintärkeää, ja jokainen voi omalla kohdallaan miettiä tapojaan vaikuttaa. Lisäksi populaatioiden syntyyn tulisi puuttua ajoissa:

”Kissapopulaatioista ja pihapiirissä pyörivästä emosta pentuineen tulisi ilmoittaa paikalliselle eläinsuojeluyhdistykselle mahdollisimman pian. Ilmoittajan tietoja ei luovuteta ilmoituksen kohteelle. Kissojen ruokkiminen ei ole kissojen hoitoa tai auttamista, kissojen toimittaminen löytölään sen sijaan on. Kissojen arvon ei pitäisi olla samalla tasolla kuin talviruokittavien lintujen, vaan kissan tulisi olla hyvin hoidettu lemmikki. Mutta ei, kissalla ei vieläkään ole lemmikin arvoa”, Nurmi suree.

Dewin varoista suurin osa valuu eläinlääkintäkuluihin.

”Kummien lahjoittamalla 700 eurolla saamme kolmen kissan peruskäynnit katettua: sterilisaatio/kastraatio, kolmois- ja rabiesrokotukset, sirutus ja FIV/FeLV-testaus. Rahankeräyslupamme perusteella kaikki meille osoitetut lahjoitusvarat käytetään yhdistyksen hallussa olevien eläinten eläinlääkäri-, lääkintä-, ruokinta- ja tarvikekuluihin.”

Kissapopulaatiotyötä voi tukea esimerkiksi lahjoituksilla tai liittymällä jäseneksi

Nurmi kertoo, että Dewin toimintaa voi tukea esimerkiksi liittymällä jäseneksi tai tekemällä lahjoituksen.

”Jäsenenä saat halutessasi joka toinen kuukausi jäsenkirjeen sähköpostitse sekä vaihtuvia jäsenetuja sovelluksemme OmaDewin kautta. Jäseneksi voi liittyä täyttämällä jäsenlomakkeen sivuillamme: www.dewi.info/liity-jseneksilomake. Dewin toimintaa voi myös tukea lahjoittamalla rahaa Mobilepaylla numerolla 68041, tilisiirrolla FI92 4713 0010 0674 60 viitenumerolla 20815 tai Facebookin lahjoitustoiminnolla: www.dewi.info/lahjoita.”

”Myymme myös kannatustuotteita, joita voit myös ostaa nettisivuiltamme. Rahallisen avun lisäksi tarvitsemme jatkuvasti uusia vapaaehtoisia, ja eri vapaaehtoistyön muotoihin voi tutustua nettisivuillamme www.dewi.info/vapaaehtoiseksi. Jos asut Turun seudulla ja haluat toimia sijaiskotina yhdistyksen kissalle, voit tutustua siihen lisää osoitteessa www.dewi.info/sijaiskoti. Jokaiselle kiinnostuneelle löytyy varmasti omaan tilanteeseen sopivaa mielekästä tekemistä, ja jokaisen vapaaehtoisen panos on merkittävä.”

Nurmi sanoo, että vaikka eläinsuojelutyö kissapopulaatioiden parissa on ajoittain turhauttavan loputonta ja surullista, on työssä myös ihana puoli.

”Kissan rentoutuminen ihmisen seurassa, luottamuksen rakentuminen, ensimmäiset vastavuoroiset silmien siristelyt, leikkisän puolen löytyminen, rapsutusten ihanuuden tajuaminen ja omaan loppuelämän kotiin muuttaminen ovat palkitsevimpia hetkiä mitä vapaaehtoisemme pääsevät kokemaan. Yhteisöllisyys, yhteinen päämäärä ja yhteiset jaetut arvot tekevät toiminnasta kokemisen arvoisen ja merkityksellisen. Haluamme kiittää Eläinsuojeluyhdistysten Kummit ry:tä merkittävästä rahalahjoituksesta sekä mahdollisuudesta kertoa Dewin toiminnasta ja arvoista.”

Kuvissa:

Saariston kissoja: emo Hilda ja pennut Aimo, Akseli ja Alpo populaatiopaikalla. Hilda ja Aimo jouduttiin lopettamaan surkean kunnon vuoksi.

Saariston Akseli ja Alpo: pentueen kaksi jäljelle jäänyttä pentua sijaiskodissa, heidät on jo varattu yhteiseen loppuelämän kotiin.

Van Pikis -kissoja: toinen yli sadan kissan populaatio, jonka loukuttamisessa meni yli kaksi vuotta. Kuvan kilpparinaaras tuli minulle hoitokissaksi, ja neljän kuukauden yhteiselon jälkeen Mandra laskettiin ikiuneen maksakasvaimen vuoksi.

Van Pikis loukussa: Dewi loukuttaa kissapopulaatioita yhteistyössä ruokkijan kanssa ja käyttää pieneläinten pyydystämiseen tarkoitettuja supiloukkuja. Loukku ei sulkeutuessaan vahingoita kissaa.

Kissapiknik 2023: Dewin vuosittain järjestämä tapahtuma, jossa kissanomistajat kissoineen tapaavat Kupittaanpuistossa piknikin merkeissä.

Kesäyön Kääpä 1: tullessaan oli kovin likainen ja nuhjuinen, mutta hellyydenkipeä kolli.

Kesäyön Kääpä 2: karvojen ajelun jälkeen arpien peittämään ihoon kasvoi maailman pehmoisin turkki.