Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys, PESU ry toimii edistääkseen lemmikkien, tuotantoeläinten ja luonnonvaraisten eläinten hyvinvointia. PESU on perustettu vuonna 2002, ja sillä on noin 800 jäsentä. Yhdistyksen toiminta-alue käsittää tällä hetkellä koko Pirkanmaan lukuun ottamatta niitä kuntia, joissa on jo toinen SEYn alainen oma yhdistys (Valkeakoski ja Urjala) – näitä yhdistyksiä PESU auttaa aina tarvittaessa.
PESUn toiminnan painopiste on kodittomien eläinten sijoituksessa ja uusien kotien etsinnässä. Vuosittain PESUn kautta kulkee satoja kissoja, mutta myös muita eläimiä hoidetaan.
– Suurin osa kodittomista eläimistä, joita meille tulee löytöeläinten talteenottopaikoista, valvontaeläinlääkäreiltä, poliisilta, vapaaehtoisilta SEYn neuvojilta sekä omistajilta itseltään, on kissoja, mutta meille tulee myös koiria, kaneja, marsuja, kilpikonnia sekä satunnaisesti myös lintuja (esim. kanoja, kukkoja ja ankkoja on aiempina vuosina sijoitettu). Vapaaehtoisia sijaiskoteja meillä on noin 190, kertoo PESUn puheenjohtaja Riikka Ala-Hulkko.
Koronavirustilanne ja sairas kissapopulaatio vuoden 2020 haasteina
PESU näkee tärkeäksi ennaltaehkäisevän toiminnan ja yrittää pitää eläinsuojelukeskustelua pinnalla tiedotuksellisin keinoin. Normaalitilanteessa yhdistys järjestää myös eläinsuojeluaiheisia tapahtumia, joissa kerätään varoja toimintaan, tiedotetaan eläinsuojelusta ja opastetaan lemmikkien omistajia (luennot). Koronavirustilanne ja perinnöllistä sydänvikaa kantanut kissapopulaatio ovat tuoneet yhdistyksen toimintaan tänä vuonna erityisiä haasteita.
– Oli aika shokki, kun kaikki tapahtumat keväältä jouduttiin perumaan koronavirustilanteen vuoksi. Tämä aiheutti myös pienen huolen, sillä yhdistys kuitenkin elää vapaaehtoisten työpanoksella ja usein rahoitus raavitaan monelta taholta kasaan − pienistä tapahtumista, lipaskeräyksistä, kirpputoritoiminnasta jne. − ja eläimet tarvitsevat apua oli koronaa tai ei. Jopa enenevissä määrin tänä vuonna, Ala-Hulkko huomauttaa.
– Tämän lisäksi otimme vastaan Särkyneiden Sydänten populaation keväällä. Populaatioon kuului noin 90 kissaa, ja kohtasimme uudenlaisen ongelman: jokainen kissa tarvitsi sydänultran ennen luovutusta, sillä populaatiossa oli perinnöllistä sydänvikaa.
– Haasteita on siis riittänyt. Kaikeksi onneksi näin loppuvuodesta voidaan sanoa, että nenä on vielä juuri ja juuri pinnan päällä! Ala-Hulkko iloitsee.
Lahjoituksesta apua eläinlääkärikuluihin ja ennaltaehkäisevään eläinsuojeluun
PESU käyttää lähes kaikki lahjoitetut rahat joko suoraan eläinten eläinlääkärikustannuksiin tai ennaltaehkäisevään eläinsuojeluun. Myös Eläinsuojeluyhdistysten Kummien antama 500 € lahjoitus käytetään näihin tarpeisiin.
– Kiitos Eläinsuojeluyhdistysten Kummeille lahjoituksesta! Eläinlääkärikustannukset ovat tänäkin vuonna mittavat (yli 150 000 euroa). Lisäksi osa lahjoitusrahoista, usein tähän tarkoitukseen keräten, käytetään ennaltaehkäisevään eläinsuojeluun kuten leikkauskampanjoiden järjestämiseen.
Jos haluat olla mukana tukemassa tai auttamassa PESUn työtä, voit olla yhteydessä PESUn vapaaehtoisvastaavaan.
– PESUlla toimii vapaaehtoisvastaava Merja Klint, johon voi ottaa kevyellä kynnyksellä yhteyttä osoitteella vapaaehtoiset@pesu.org. Meidän nettisivuilta ja Merjalta saa tietoa, mitä kaikkea PESUlla voi tehdä! Jokainen vapaaehtoinen on meille arvokas resurssi, sillä toimintamme pyörii vapaaehtoisten työpanoksella, Ala-Hulkko muistuttaa.
Lisätietoa: