Moni kissa-asioita seurannut muistaa jokavuotiset kesäkissakampanjat, joilla muistuteltiin mökkiläisiä, että kissa ei ole vain kesän huvi, vaan pitkäikäinen lemmikki, jota ei voi hylätä luontoon syksyn tullen. Valistuksesta huolimatta kesäkissailmiö on muuttunut ympärivuotiseksi ongelmaksi. Kissoja hylätään vuosittain arviolta 20 000, ja kissapopulaatioiden määrä näyttää olevan kasvussa. Kissapopulaatioiden syntymistä voidaan ehkäistä monella tavalla, mutta samaan aikaan niiden purku vaatii rahaa ja resursseja.
Suomessa hylätään vuosittain arviolta 20 000 kissaa (SEY Suomen eläinsuojelu). Kissan arvostus on edelleen heikkoa, sillä uuden kissan saa hankittua helposti ja useimmiten myös ilmaiseksi, eikä kissan leikkaamiseen ja siruttamiseen viitsitä panostaa.
Osalla ihmisistä on edelleen käsitys, että kissa pärjää omin voimin luonnossa. Moni hylätty kissa kuitenkin kuolee nälkään, kylmään tai tauteihin talven aikana.
Osa hylätyistä kissoista säilyy rakennusten suojissa hengissä ja jatkaa sukua. Kissa voi olla sukukypsä jo 3,5 kuukauden iässä ja naaraskissa voi saada vuodessa kolmetkin pennut. Leikkaamattomat, oman onnensa nojaan jätetyt kissat lisääntyvätkin tehokkaasti, ja ilman ihmisen väliintuloa syntyy villiintyneitä kissalaumoja eli kissapopulaatioita.
Kissapopulaatioissa elävien kissojen kohtalo on karu. Laumat ovat usein sisäsiittoisia ja erilaiset taudit ja loiset jylläävät. On synnynnäistä sydänvikaa ja epämuodostumia, ja rokottamattomat, huonoa ravintoa syövät kissat ovat alttiita tartuntataudeille. Talven tullessa ravinnonsaanti on haastavaa, ja kissat altistuvat mm. paleltumille.
SEYn toimintaohjelma kissapopulaatioiden ehkäisemiseksi
SEY Suomen eläinsuojelu ja sen jäsenyhdistykset ovat tehneet pitkään töitä hylättyjen kissojen hyväksi. SEY on koonnut listan toimenpiteistä, joilla kissapopulaatioiden syntymistä voi ehkäistä:
- Kaikki kissat tunnistusmerkitään ja omistajatiedot rekisteröidään.
- Lemmikkieläinten rajoittamaton lisäännyttäminen säädetään lainvastaiseksi.
- Kaikki vapaana ulkoilevat kissat leikkautetaan. Asiasta tehdään kirjaus lainsäädäntöön.
- Muut kuin siitokseen suunnitellusti käytettävät kissat leikkautetaan. Esimerkiksi löytöeläintaloista kissat luovutetaan leikattuina.
- Kunnat ottavat aktiivisen roolin kissapopulaatioiden ehkäisyssä ja hoidossa. Eläinsuojeluviranomaiset auttavat populaatiokissojen loukuttamisessa, leikkauttamisessa ja tunnistusmerkitsemisessä. Kunta korvaa eläinsuojeluyhdistyksille tai muille vapaaehtoisille toimijoille populaatioiden hoitamisesta aiheutuvia kuluja. Kuntien kanssa sopimuksella toimivat löytöeläintalot ottavat vastaan populaatiotaustaisia kissoja.
- Jokaisella kissalla on myös rahallinen arvo. Kaikista kissoista peritään luovutusmaksu.
- Kissoihin kohdistuviin kielteisiin asenteisiin sekä harhaluuloihin puututaan viestinnällä.
- Eläinten arvostusta opetetaan jo kouluikäisille. Eläinten hyvinvointiopetukseen panostetaan.
- Kissan hankinta perustuu tarkkaan harkintaan.
Eläinsuojeluyhdistysten Kummit tukee kissapopulaatioiden hoitamista 1200 euron lahjoituksella
Osa hylätyistä kissoista kuolee luontoon, nälkään tai kylmyyteen syys- ja talvipakkasten myötä. Lähes 10 000 kissaa päätyy löytöeläintaloihin, mutta vain joka viides löytökissa haetaan takaisin omaan kotiinsa. Löytöeläintaloihin päätyneille kissoille yritetään etsiä uutta kotia, mutta osa joudutaan lopettamaan villiintyneisyyden, sairauksien tai tilanpuutteen takia.
Kissapopulaatioiden purku kysyy rahaa ja voimavaroja. Eläinsuojeluyhdistysten vapaaehtoiset työntekijät loukuttavat kissoja luonnosta ja järjestävät niiden jatkohoidon. Eläinlääkärikulut, ruoka- ja tarvikekulut haastavat monia eläinsuojeluyhdistyksiä, ja varoja kerätään mm. myyntituotteilla ja lahjoituksilla. Eläinsuojeluyhdistysten Kummit antaa jouluksi 2022 lahjoituksen kahdelle kissapopulaatiotyötä tekevälle eläinsuojeluyhdistykselle. Alavuden seudun eläintiimi ry ja Kissojen suojelu Kisu ry saavat Kummeilta kumpikin 600 € lahjoituksen.
Tutustu lahjoitusten saajiin:
- Alavuden seudun eläintiiimi: https://www.elaintiimi.fi/
- Kissojen suojelu Kisu ry: https://kissojensuojelu.fi/
Lue lisää kissakriisistä ja kissapopulaatioista
- Suomessa on kissakriisi https://sey.fi/sey-suomessa-on-kissakriisi-avun-tarpeessa-vuosittain-vaehintaeaen-20-000-kissaa/
- Tietoa kissakriisistä https://sey.fi/suojelemme-elaimia/tietoa-kissakriisista/
- Hylätyn kissan kohtalo https://sey.fi/kissa/kissat/sey-ja-kissat/hylatyn-kissan-kohtalo/