Valikko Sulje

Turvasiru tutuksi -kiertue tavoitti 25 paikkakuntaa vuonna 2015

Eläinsuojeluyhdistysten Kummit järjesti yhteistyössä eläinsuojeluneuvoja Nina Karvisen kanssa valtakunnallisen Turvasiru tutuksi -kiertueen, joka kiersi 25 paikkakuntaa vuonna 2015. Kiertue toteutettiin paikallisten eläinsuojeluyhdistysten ja yritysten voimin, ja kiertueen aikana sirutettiin 158 kissaa ja 122 koiraa. Lisäksi eläimet rekisteröitiin Turvasiru-palveluun.

– Kiertueelle tuntui olevan selkeä tilaus. Esimerkiksi Oulussa järjestettiin kaksi tapahtumaa, joissa kummassakin sirutettiin kolmisenkymmentä eläintä, kertoo Karvinen.

Turvasiru tutuksi -kiertue saa jatkoa tänä vuonna. Nyt tavoitteena on kouluttaa lisää siruttajia, jotka voivat huolehtia paikkakunnan sirutuksista ja sirutettujen eläinten rekisteröimisestä.

Koulutusten jälkeen paikallisten eläinsuojeluyhdistysten väki voi itse siruttaa oman yhdistyksensä löytöeläimet sekä tarjota sirutusta palveluna lemmikinomistajille. Moni yhdistys järjestää vuosittain eläinten leikkaustapahtumia ja niiden yhteyteen sopii hyvin tuotavaksi myös sirutusmahdollisuus.

Turvasiruista saatu tuotto käytetään löytöeläintyöhön. Tämän kiertueen osalta sillä tuettiin muun muassa paikallisia eläinsuojeluyhdistyksiä ja maksettiin osittain myös kiertueesta aiheutuneita kuluja.

Miksi lemmikki kannattaa siruttaa?

Turvasiru antaa lemmikille suojan varkauden ja katoamisen varalta. Eläinsuojeluviranomaiset, eläinlääkäriasemat ja löytöeläinten vastaanottopaikat saavat omistajan yhteystiedot Turvasirupalvelusta välittömästi selville.

Mikä tahansa mikrosiru voi olla turvasiru. Mikrosiru on eläimen niskaan ihon alle rokotuksen tapaan laitettava tunnistesiru, johon on tallennettu eläimen oma yksilöllinen tunnusnumero. Mikrosiru on riisinjyvän kokoinen, täysin turvallinen, eikä se häiritse eläintä tai aiheuta sille kipua. Kansainvälinen standardi takaa, ettei kahta täsmälleen samanlaista numerosarjaa ole olemassa. Lemmikkiin ei myöskään laiteta koskaan kahta mikrosirua. Toinen siru asennetaan vain siinä tapauksessa, mikäli entistä sirua ei enää pysty lukemaan.

Turvasiru-palvelu on internetissä 24/7 toimiva rekisteri, jonne kaikki sirutetut lemmikit voidaan rekisteröidä syntyperästä tai sukupuusta riippumatta, yksi- ja monirotuiset lemmikit, kissat ja koirat. Myös Kissaliittoon ja Kennelliittoon rekisteröidyt lemmikit voidaan rekisteröidä Turvasiru-palveluun.

Tiedot pidettävä ajan tasalla

Kaikki Turvasiru-palvelun tarjoajat sekä lisätietoa palvelusta löytyy Turvasirun kotisivuilta. Palvelu toimii internetissä 24/7 osoitteessa: www.turvasiru.fi. Rekisteröitymisen yhteydessä omistaja saa käyttäjätunnuksen, jonka avulla hän voi itse päivittää tietoja Turvasiru-palveluun.

– Joillekin lemmikinomistajille on tullut yllätyksenä se, että lemmikin voi rekisteröidä myös Turvasiruun, vaikka lemmikki on jo ennestään esimerkiksi Kissaliiton tai Kennelliiton rekisterissä. On hyvä muistaa, että Turvasiru on ainoa rekisteri, josta esimerkiksi löytöeläintalot saavat tietoa vuorokauden ympäri, muut rekisterit toimivat vain virka-aikana, Karvinen huomauttaa.

Jotkut myös luulevat, että tuontieläimet sirutetaan ja rekisteröidään automaattisesti, mutta näin ei ole: lemmikkipassi ja siru ovat vain maahantuontiin liittyviä velvollisuuksia eikä niiden avulla ole mahdollista jäljittää lemmikkiä katoamistilanteissa. On myös vääriä uskomuksia, että sekarotuisia lemmikkejä ei voisi rekisteröidä. Tämä ei pidä paikkaansa, vaan siru tarjoaa turvaa myös sekarotuisille lemmikeille.

Karvinen muistuttaa, että mikrosirua laitettaessa tai lemmikin maahantuonnin yhteydessä mikrosirua ei liitetä automaattisesti mihinkään rekisteriin. Lemmikin omistajan on itse huolehdittava, että siru liitetään rekisteriin (Kennelliitto, Kissaliitto tai Turvasiru) ja että yhteystiedot pidetään ajan tasalla.

– Suomalaiset kennelit rekisteröivät usein koiransa, mutta uuden omistajan on huolehdittava kaupanteon jälkeen, että koira on rekisteröity hänelle eikä kasvattajalle. Omat tiedot on myös päivitettävä, jotta omistaja saadaan kiinni tarpeen tullen.

Turvasiru tutuksi -kiertue 2016

Karvinen kiertää siruttamassa suomalaisia lemmikkejä myös tänä vuonna, kysynnän mukaan. Tietoa kiertuepäivistä saa Turvasirun ja Eläinsuojeluyhdistysten Kummien nettisivuilta ja Facebook-tapahtumasta.

– Sirutuksia voi kysellä myös oman paikkakunnan eläinsuojeluyhdistyksestä tai ottamalla yhteyttä Turvasiruun. Tulemme paikalle, jos kysyntää vain riittää, muistuttaa Karvinen.

Teksti: Myra Magnusson
Kuvat: Vera Isoaho/Oulun seudun ESY

Lisätietoa: www.turvasiru.fi