Valikko Sulje

Haaveissa oma lemmikki?

Mitään lemmikkiä ei tule hankkia pelkästä mielijohteesta

Oma lemmikki on monen pitkäaikainen toive. Ennen eläimen hankintaa on tärkeää pohtia, sopiiko lemmikki juuri itselle. Mitään lemmikkiä ei tule hankkia pelkästä mielijohteesta.

Lemmikin hankinta täytyy suunnitella niin, että eläimelle voi tarjota hyvän, lemmikin tarpeisiin sopivan elämän. Pohdi, voitko huolehtia lemmikistä koko sen eliniän ajan. Monet lemmikit elävät pitkään: kissat jopa 20-­vuotiaiksi ja koiratkin yli 15­-vuotiaiksi.

Sovinko lemmikin omistajaksi?

Eläimen omistamiseen liittyy aina paljon  vastuuta. Esimerkiksi koiraa täytyy ulkoiluttaa useita kertoja päivässä ja kissalle on keksittävä monipuolisesti uusia virikkeitä. Kaikille eläimille täytyy tarjota sopivasti hyvälaatuista ja lajille sopivaa ruokaa sekä järjestää tarpeeksi mielekästä tekemistä.

Ennen eläimen hankintaa eläinlajista täytyy  hankkia luotettavaa tietoa. Ota selvää siitä, minkä ikäiseksi eläin elää, onko se laumaeläin vai yksinasuja ja mitä muita lajityypillisiä tarpeita sillä on.

Eläinrakkaus ei vaadi oman lemmikin omistamista. Eläinten määrää tärkeämpää on se, miten niitä hoidetaan. Joskus kaikkein eläinystävällisin teko on jättää eläin hankkimatta.

Mistä eläin hankitaan?

Yksi hyvä keino hankkia lemmikki on tarjota koti kodittomaksi jääneelle eläimelle. Uutta perheenjäsentä voi etsiä eläinsuojeluyhdistysten tai kodittomia eläimiä auttavien tahojen kautta.

Lemmikin voi hankkia myös  kasvattajalta,  jolloin on varmistettava, että kasvattaja toimii vastuullisesti. Muun muassa jyrsijöitä ja kaloja voi ostaa myös eläinkaupasta. Vastuullinen eläinkauppa myy lemmikin vain aikuiselle, lajin tarpeisiin perehtyneelle ostajalle.

Lemmikkieläinkaupoista kannattaa suosia sellaisia, joilla on Eettisen Eläinkaupan sertifikaatti. Näissä liikkeissä eläinten hyvinvointiin on kiinnitetty erityisen paljon huomiota.

Älä tue pentutehtailua

Pentutehtailijoiksi kutsutaan kasvattajia, jotka kasvattavat ja myyvät eläimiä ainoastaan rahan ansaitsemiseksi välittämättä eläinten hyvinvoinnista. Houkutus pelastaa pentu tehtailijalta voi olla suuri. Se ei kuitenkaan kannata, koska myynnistä saamiensa varojen avulla tehtailija pystyy jatkamaan toimintaansa. Lisäksi monesti pentutehtaasta hankitut eläimet ovat vakavasti sairaita.

Netin myyntipalstat eivät ole suositeltavia eläimen hankintapaikkoja, sillä usein netistä hankitut eläimet eivät ole terveitä ja hyvinvoivia. Eläintä ei tule koskaan hankkia epäilyttävältä myyjältä. Sen sijaan epäilyksistä kannattaa ilmoittaa eläinsuojeluviranomaiselle tai SEYn eläinsuojeluneuvojalle: www.sey.fi/yhteystiedot/neuvojahaku

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Enter Captcha Here : *

Reload Image