Eläinperäisten tuotteiden käyttöä kannattaa miettiä tarkoin ja mahdollisuuksien mukaan vähentää. Nykyään on saatavilla hyviä proteiinin lähteitä myös kasvikunnan tuotteista valmistettuna. Mikäli perheessä halutaan käyttää myös eläinperäisiä tuotteita, on kuluttajalla joidenkin tuotteiden kohdalla mahdollisuus valita niitä oloista, joissa eläimen pitopaikkaan, hoitoon ja elämänlaatuun on kiinnitetty enemmän huomiota.
Luomusertifioitu eläintuotanto huomioi eläinten lajityypillistä käyttäytymistä tavanomaista tuotantoa enemmän. Luomumerkin saaneiden yritysten tulee täyttää luomumerkin säädökset ja tilat tarkastetaan säännöllisesti. Osa yrityksistä on kehittänyt myös omia hyvinvointijärjestelmiään ja merkintöjään. On kuitenkin huomioitava, että näiden standardien toteutuminen perustuu yritysten omavalvontaan.
Kananmunat
Luomumunat (kananmunan leiman alussa numero 0): Luomumunia tuottavassa kanalassa on ikkunat, orret, pesät ja ulkotarha, jossa kanat pääsevät normaalioloissa sään salliessa ulkoilemaan. Lattiapinta-alasta vähintään kolmannes on pehkualuetta, jossa kanat voivat kulkea, kuopsuttaa ja kylpeä.
Ulkotarhan kananmunat (kananmunan leiman alussa numero 1): Ulkokanalassa kanat pääsevät halutessaan ulos myös talvella, toisin kuin luomukanalassa. Kanoille on ulkona tarjolla laidunalue sekä virikkeenä esimerkiksi heinää. Ulkotiloissa on tarjolla myös säänsuoja. Sisätiloiltaan kanala on tavallinen kerrosritiläkanala tai lattiakanala.
(Artikkeli jatkuu kuvan alla.)
Naudanliha ja maidontuotanto
Luomunaudanliha ja luomumaito: Luomunautakarjatiloilla hoidetaan maitoa ja lihaa tuottavia lypsylehmiä tai keskitytään liharotuisten emolehmien ja sonnien kasvatukseen.
Luomunautakarjatiloilla kasvatuksen tulee perustua laidunnukseen. Naudat saavat aina luomulaatuista rehua ja vasikat oman emän maitoa tai muuta luomumaitoa elämänsä kolme ensimmäistä kuukautta. Pitkällä laidunkaudella eläinten laumakäyttäytyminen vahvistuu. Lihakarja voi käyskennellä myös luonnonlaitumilla ja ylläpitää siten perinnemaisemien monimuotoisuutta. Sisätiloissa huolehditaan, että eläimet saavat sopivasti luonnonvaloa. Kaikki eläimet pääsevät myös makuulle yhtä aikaa. Luomustatuskaan ei turvaa lypsykarjaa stressiltä, jonka aiheuttaa vasikoiden hyvin varhainen vieroitus.
Pääsääntöisesti luomunautoja ei pidetä sisälläkään kiinni kytkettyinä, vaan ne saavat liikkua vapaasti pihattorakennuksissa. Tavanomaisessa tuotannossa lihakarjaa on sallittua kasvattaa rakolattiapohjaisissa karsinakasvattamoissa. Luomutuotannossa se on kiellettyä.
Rekolan tilalla (artikkelin pääkuva) emot laiduntavat yhdessä vasikoidensa kanssa. Vasikat vieroitetaan emoista 8–9 kuukauden ikäisinä. Vasikoiden vieroitus on tärkeää siksi, ettei vahinkoastumisia tapahdu. Joskus hiehot voivat tulla kiimaan ennen vuoden ikää ja tällöin hiehon oma isä tai veli voi astua sen.
Emoille on myös tärkeää suoda lepotauko vasikan imetyksen ja seuraavan vasikan syntymisen välissä. Vasikoiden vieroitus aiheuttaa myös emojen umpeen menemisen. Jos emojen maidontuotanto ei välillä lopu lainkaan, ei uusi vasikka saa elintärkeää ternimaitoa.
Jotkin yritykset ovat tehneet omia hyvinvoinnin edistämis- ja valvontajärjestelmiä maidontuotannossa. Esimerkiksi Juustoportin Vapaa lehmä -maitotilojen lehmät eivät ole parteen kytkettynä, vaan saavat liikkua vapaana pihattomallisessa navetassa. Lisäksi lehmät pääsevät ulkoilemaan ympäri vuoden. Toinen esimerkki tästä on Lidlin Ilona-maito.
Highland-rotukarjan liha Highland-rotukarjaa kasvatetaan lajinmukaisesti: emot hoitavat vasikat vierotusikään asti ja myös sonnit laiduntavat. Eläimet syövät pääosin kotoista nurmirehua. Ruokinnassa ei käytetä geenimuunneltua rehua. Karja elää ympäri vuoden ulkona raittiissa ilmassa ja päivänvalossa.
Sianliha
Luomusianliha: Luomusikalassa lihasialla on lähes kaksi kertaa enemmän sisätilaa kuin tavanomaisessa sikalassa. Emakoita kasvattavilla tiloilla ahtaiden porsitushäkkien käyttö on kielletty kokonaan ja emakon porsimiskarsina on 200 prosenttia suurempi kuin tavanomaisessa tuotannossa. Luomusika ei vietä koko elämäänsä sisätiloissa, vaan se pääsee ulos touko- ja lokakuun välisenä aikana. Karjuporsaiden kastraatioon ei vielä vaadita kivunlievitystä, toisilla tiloilla se on kuitenkin jo käytäntönä.
Sialle laumakäyttäytyminen on tärkeää. Kun sialla on riittävästi tilaa, se jakaa elinpaikkansa neljään eri soppeen, joissa se syö, puuhailee, leikkii, nukkuu ja ulostaa. Karsinoihin tuodaan olkia tai muita kuivikkeita, joita siat saavat tonkia.
Laidunsiat ja olkipihatot: Suomessa on muutamia tiloja, jotka ovat panostaneet sikojen hyvinvointiin tuotanto-oloissa merkittävästi. Näillä tiloilla eläimiä pidetään olkikuivitetuissa pihatoissa ja ne porsivat vapaana karsinassa tai ryhmässä isommassa tilassa. Emakoilla on mahdollisuus rakentaa pesä ja hoitaa porsaita pidempään kuin tavallisessa sikalassa. Eläimet pääsevät ulkoilemaan tarhassa tai laitumella ja niillä on runsaasti tilaa myös sisätiloissa. Näillä tiloilla siat pääsevät toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistä, kuten tonkimista, ja saavat yksilöllistä hoitoa.
(Artikkeli jatkuu kuvan alla.)
Perkkiön tilalla (kuva) eläimet pääsevät ulos laitumelle vuoden ympäri sään salliessa. Eläimet ruokitaan omalla pellolla kasvaneista aineksista ja naapureilta ostetulla viljalla. Tilalla käytetään härkäpapua ja hernettä valkuaislisänä ja koko rehu on tuotettu lähialueella. Liikunnan määrästä ja hyvästä ravinnosta johtuen eläimet pysyvät terveinä ja porsimiset sujuvat ongelmitta, joten lääkityksiä tarvitaan sikalassa äärimmäisen harvoin. Eläimet elävät tilavasti kestokuivikepohjalla (olki sekä turve). Tilalla on tärkeää, että kukaan ei joudu seisomaan häkissä tai olemaan ilman kuivikkeita ritilällä.
HYÖDYLLISTÄ JA AJANKOHTAISTA tietoa eettisistä eläintiloista voi löytää Eettisesti
parhaita eläintiloja -Facebook-ryhmästä. Ryhmää ylläpitää kolme yksityishenkilöä vapaaehtoisvoimin. Lisäksi käynnissä on Maatalouden kehittämisrahaston rahoittama hyvinvointimerkkiin tähtäävä hanke, jonka tavoitteena on, että eläinten hyvinvoinnista kertovan merkin voi löytää kaupan hyllyltä muutaman vuoden kuluessa.
Tämän artikkelin lähteet ja tilaesimerkit:
Luomu.fi
Luomuliitto
Munax Oy
https://www.juustoportti.fi/vapaalehma
https://corporate.lidl.fi/vastuullisuus/tuotteet/ilona-maito
https://www.laitumeltalautaselle.fi/
http://perkkiontila.com/
http://olkipossu.fi/tila/
https://www.paijantilateurastamo.fi/pihattopossu/
https://mattilabros.fi/vapaapossu/