Valikko Sulje

Maaliskuun kampanjassa sirutettiin 38 kissaa ja 19 koiraa

Maaliskuun kampanjassa sirutettiin 38 kissaa ja 19 koiraa

Eläinsuojeluyhdistysten Kummit ja Sopulitien eläinlääkäriasema järjestivät maaliskuussa lemmikkien sirutuskampanjan, jossa sirun sai 38 kissaa ja 19 koiraa.

”Sirutuskampanja sujui edellisten vuosien malliin. Nykyaikana ihmiset ovat siruttaneet lemmikkinsä jo pentuna. Menneinä vuosina oli enemmän aikuisia lemmikkejä, joilta puuttui siru. On mukavaa, että trendi on muuttunut myös kissojen osalta”, kertoo Kirsi Kovanen Sopulitien eläinlääkäriasemalta.

Koirien sirutus- ja rekisteröinti on ollut pakollista tämän vuoden alusta. Suomessa on tällä hetkellä arvion mukaan n. 200 000 siruttamatonta koiraa.

”Maaliskuun aikana haaviin jäi muutama aikuinen siruton koira ja oli kiva, että omistajat saivat edullisen mahdollisuuden laittaa nyt sirun muun toimenpiteen yhteydessä. Meillä on pyritty tänä vuonna, kun koirien sirutus tuli pakolliseksi, tarkistamaan jokaisen vastaanotolla käyvän koiran siru.”

Kissoilta siru löytyy edelleen harvemmin

Kissojen sirutus ja rekisteröinti ei ole vielä pakollista, ja tämä näkyy myös siruttamattomien kissojen määrässä.

”Siruttomia kissoja tulee enemmän vastaan, mutta valitettavasti kaikki ”sisäkissojen” omistajat eivät näe sirua tarpeelliseksi. Me klinikalla olemme kiristäneet sirusuosituksia, me emme kirjoita pentutarkastustodistuksia siruttomille lemmikeille. Näin kotikissojenkin ’kasvattajat’ ovat päätyneet ottamaan pennuilleen sirut”, Kovanen sanoo.

Lemmikin siruttaminen on tärkeää, ennaltaehkäisevää eläinsuojelutyötä. Vaikka omistaja pitäisi lemmikkinsä ulkoillessa kytkettynä välittömässä valvonnassaan tai lemmikki ei ulkoilisi lainkaan, voi lemmikki livahtaa ulos vaikkapa avoimesta ovesta. Rekisteröidyn turvasirun avulla lemmikki voidaan tunnistaa, ja sen mahdollisuudet päästä takaisin omaan kotiin paranevat huimasti.

”Me teemme yhteistyötä jatkuvasti Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen ja Rekku Rescue ry:n kanssa, jotka siruttavat myös kaikki järjestöjen kautta kulkevat lemmikit.”