Valikko Sulje

Kissalle parempi elämä leikkaamalla ja siruttamalla

Ei enää mouruamista nurkissa eikä pistävää kollin pissan hajua. Ei liukuhihnapentueita eikä hylättyjä kesäkissoja. Lemmikin leikkauksesta hyötyvät omistajat, naapurit ja eläin itse.

Hartolan eläinlääkäriasemalla lauantaina järjestetyllä kissojen leikkaus- ja sirutustapahtumalla oli eläinsuojelullinen tarkoitus. Vapaaehtoisvoimin toteutetussa tapahtumassa kissoille tehtiin tarvikehintaan kastrointeja ja sterilointeja sekä laitettiin ihon alle mikrosiruja, joihin on tallennettu omistajan tiedot. Tapahtuman järjestivät jo neljättä kertaa Hartolan seudun eläinsuojeluyhdistys sekä Eläinsuojeluyhdistysten kummit -yhdistys. Tempauksella tähdätään löytökissojen määrän vähentämiseen, sillä syksyisin niitä suorastaan tulvii Hartolankin löytöeläintaloon.

– Kissoja on hirveästi liikaa suhteessa siihen, minkä verran on koteja ottamaan niitä vastaan, sanoo Eläinsuojeluyhdistysten kummien puheenjohtaja Tea Lamberg.

– Toivomme, että myös sirutus yleistyy. Se sitouttaa omistajat lemmikkeihin, niin ettei niitä voi niin helposti hylätä. Löytöeläintaloihin palautettujen kissojen omistajat pystytään sirujen avulla jäljittämään, hän kertoo.

Eläinlääkärin pöydällä makaa selällään kokonainen kissaperhe: isä, äiti ja poika.

– Onneksi järjestetään tällaisia. Tarpeellinen tapahtuma, sanoo niiden omistaja, hartolalainen Kirsti Saarinen, joka myöhästyi keväällä vastaavasta leikkaustapahtumasta.

Sen seurauksena taloon on syntynyt puolessa vuodessa 11 kissaa lisää. Kaikille on löytynyt hyvä koti, mutta rajansa kaikella.

– Ongelma on nyt minimoitu, Saarinen sanoo tyytyväisenä.

Häkissä vuoroaan odottelevat hieman huolestuneina espoolaiskissat Toivo ja Syltti. Noora Veijalainen ja Jani Nousiainen löysivät orpopennut hoiviinsa erään kesäisen ajelun päätteeksi Lihavanpään löytöeläintalosta, jota Hartolan yhdistys ylläpitää. Leikkaus- ja sirutustapahtumaan he tulivat mökiltä Mäntyharjusta.

– Kumpikin saa sirun, ja Toivo leikataan, he kertovat.

– Tällaiset operaatiot aina jännittävät, mutta tämä olisi pakko tehdä, he toteavat.

Hartolassa leikattiin lauantaina 13 kissaa, ja seitsemän kävi saamassa sirun.

Teksti: Kaisa Hako, Itä-Häme

2 Comments

 1. Sara-Sofia kuusela

  koskaakohan pirkanmaalla,mielellään tampereen lähellä on tämä leikkaus ja sirutus tempaus?useampia autottomia kissoja täältä päin kyselee

  • admin

   Kiitos kysymyksestä. Kannattaa olla yhteydessä oman alueen eläinsuojeluyhdistykseen ja ehdottaa tällaista tapahtumaa.

   – Eläinsuojeluyhdistysten Kummit

Kommentointi ei ole käytössä.