Valikko Sulje

Eläinsuojeluyhdistysten Kummit – 10 vuotta työtä eläinten hyväksi

Eläinsuojeluyhdistysten Kummit täytti 10 vuotta 26.2. 2019. Yhdistys sai alkunsa vuonna 2009, kun viisi eläinrakasta naista alkoi pohtia, kuinka he voisivat auttaa pieniä, jatkuvasta resurssipulasta kärsiviä eläinsuojeluyhdistyksiä ja löytöeläintaloja.

– Viisi perustajajäsentä oli toiminut noin kahden vuoden ajan rekisteröimättömässä Ompelukerho-nimisessä yleishyödyllisessä yhteisössä. Olimme osallistuneet tapahtumiin, tiedotejakeluun, kissojen sijaiskotitoimintaan ynnä muuhun porukan silloiseen toimintaan. Halusimme lopulta keskittyä ainoastaan eläinsuojelutyöhön ja mietimme, kuinka toteuttaa yhdistys, joka ei kuormittaisi meitä liikaa, jotta jaksaisimme ahertaa rakkaan ja vastuullisen vapaaehtoistyön parissa useita vuosia, kertoo puheenjohtaja Tea Lamberg yhdistyksen alkutaipaleesta. 

Uuden yhdistyksen toiminnan linjaksi päätettiin eläinsuojelutyön tukeminen ja muiden eläinsuojelutyötä tekevien yhdistysten toiminnallinen ja taloudellinen tukeminen. Tavoitteena oli, että Eläinsuojeluyhdistysten Kummit tulisi olemaan yhteistyökykyinen ja haluttu yhteistyökumppani.

– Meille oli alusta asti selvää, että linjamme olisi maltillinen ja helposti lähestyttävä. SEY oli kaikille tuttu järjestö ja olimme jakaneet SEYn materiaaleja jo aiemmin. SEY oli siis meille kaikille se järjestö. Liityimme SEYn kannatusjäseniksi, ja vuonna 2011 haimme varsinaista jäsenyyttä ja saimme sen. Olemme SEYssä erilainen yhdistys erityisen tukitoimintamme ansiosta. Muuten edustamme perinteistä eläinsuojeluyhdistystä, jolla ei ole eläimiä hoidossa.

Yhteistyö eri toimijoiden kanssa auttaa onnistumaan

Eläinsuojeluyhdistysten Kummit aloitti käytännössä tyhjästä ja sai muutaman tuhannen aloituspääoman Ompelukerholta. Tämän jälkeen alkoi todellinen työ.

– Olemme luoneet yhteistyösuhteita eri yhdistyksiin, eläinlääkäreihin, asiantuntijoihin sekä muihin toimijoihin. Olemme ylpeitä saadessamme olla osa koko maan kattavaa eläinsuojeluverkostoa. Olemme kehittäneet vuosien varrella lukuisia erilaisia tapahtumia, kampanjoita, myyntituotteita ynnä muuta. Olemme luoneet yhteistyössä eläinten hyvään hoitoon liittyviä esitteitä, ja mm. Pissat väärät paikassa, selvitä kissasi virtsaongelmien syy -esite on käännetty myös ruotsiksi ja viroksi. Esite on ollut vuosikausia hyvin haluttu. Sitä on jakanut lukuisat eläinsuojeluyhdistykset, muut eläinsuojelutyötä tekevät yhdistykset, jotkin eläinlääkäriasemat sekä yksityiset henkilöt. Toivottavasti useat kissat ovat saaneet apua vaivoihinsa esitteen ansiosta.

Tänä päivänä yhdistyksellämme on lähes 200 jäsentä. Yhdistyksen hallituksessa toimii kaksi eläinsuojeluneuvojaa. Yhdistyksen hallituksessa on myös edelleen muutamia perustajajäseniä sekä pitkäaikaisia muita jäseniä.

– Tämä osoittaa, että olemme onnistuneet myös pitämään työn hallituksessa mielekkäänä. Yhdistyksessä toimii myös parikymmentä aktiivijäsentä, joista osa on ollut mukana alusta saakka. Aktiivijäsenet ja heidän työpanoksensa mahdollistaa tekemämme kenttätyön. Ilman heitä emme olisi järjestäneet yhtään ainoata megamenestynyttä ruokakeräystä tai muuta isompaa tapahtumaa, muistuttaa Lamberg.

– Yhdistyksemme haluaa kiittää kaikkia meidän mukana näinä vuosina kulkeneita yhteistyökumppaneita ja omia jäseniä sekä huipputyöteliästä hallitusta. Suurkiitos kaikille!

Esyjen Kummien saavutuksia 10 ensimmäisen vuoden aikana:

  • Olemme lahjoittaneet eläinsuojelutyötä tekeville yhdistyksille Suomessa 21 162€ arvosta rahaa tai tarvikkeita eläinten hoitoon. 
  • Olemme järjestäneet kissojen leikkaus- ja sirutustapahtumia Hartolan seudun eläinsuojeluyhdistyksen kanssa 18 kertaa. Näissä on leikattu ja sirutettu yhteensä 360 kissaa.
  • Olemme järjestäneet sirutustapahtumia, sirutuskampanjoita Sopulitien eläinlääkäriaseman kanssa sekä Turvasirukiertueita ja näissä on vuosien varrella sirutettu yhteensä n. 1623 eläintä. 
  • Olemme järjestäneet kuusi isoa tukitapahtumaajonkin muun eläinsuojeluyhdistyksen hyväksi. 
  • Olemme järjestäneet yhdeksän kertaa suufren eläintenruokakeräyksen Viikin Prismassa eläinten viikolla
  • Olemme järjestäneet kuusi yleisöluentoa Rikhardinkadun kirjastossa, näissä on käsitelty erilaisia ajankohtaisia eläinaiheita.
  • Olemme toteuttaneet kahdeksan eläinten hoitoon liittyvää esitettä, osa niistä on käännetty myös muille kielille.
  • Olemme toteuttaneet Eläinystävämme kalenteria muiden yhdistysten hyväksi vuodesta 2011. Siitä saatava tuotto eläinsuojelutyöhön on vuosittain n. 10 000€

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Enter Captcha Here : *

Reload Image