Valikko Sulje

Eläinsuojeluneuvojana Helsingissä

Vuoden aikana sain yhteydenottoja noin 90. Kaksi kolmasosaa yhteydenotoista koski koiria, kahdeksan kissoja, kahdeksan luonnonvaraisia eläimiä ja neljä kaneja.

Aloitin vuoden 2015 alussa SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton vapaaehtoisena eläinsuojeluneuvojana toiminta-alueena Helsinki. Vuorotöiden takia ja vapaaehtoistöihin liikeneviä resurssejani punnittua rajasin yhteydenoton tavaksi sähköpostin. Samoista syistä rajasin niin sanottujen neuvontakäyntien tekemisen pois. Kun saan tietoja, joiden perusteella on epäilyä eläimen huonosta kohtelusta tai hoidon laiminlyönnistä, ohjeistan kysyjän eteenpäin tai välitän luvan saatuani tiedot Helsingin kaupungin eläinsuojelun eläinsuojelueläinlääkärille. Eläinsuojelueläinlääkäri sekä valvontaeläinlääkäri tekevät Helsingin alueen eläinsuojelutarkastukset.

Vuoden aikana sain yhteydenottoja noin 90. Kaksi kolmasosaa yhteydenotoista koski koiria, kahdeksan kissoja, kahdeksan luonnonvaraisia eläimiä ja neljä kaneja.

Koiran pitoon ja koiran hyvinvointiin liittyvät asiat olivat yleisimmät yhteydenoton syyt. Ilmoittajat olivat huolissaan koiran haukkumisesta, mahdollisesta liikunnan puutteesta ja liiallisesta yksinolosta. Näissä tapauksissa haasteellista on jatkotoimenpiteiden kannalta määritellä, onko ongelmana lähinnä naapureita häiritsevä melu vai onko syytä epäillä, että koiran pidossa on puutteita.

Ilmoituksissa kerrottiin myös suoranaisista epäilyistä koiran väkivaltaisesta kohtelusta ja jotkut olivat olleet tapauksissa silminnäkijöinäkin. Huolta ovat aiheuttaneet myös koiran pitäminen parvekkeella, koiran jättäminen baarin ulkopuolelle pitkiksi ajoiksi sekä naapurustoa pelottavat koirat, jotka eivät ole omistajansa hallinnassa ja aiheuttavat vaaratilanteita tai ovat jo ehtineet purra joko muita koiria tai ihmisiä.

Seitsemässä yhteydenotossa oli epäilyä pentutehtailusta. Yksi epäilyistä koski kissanpentuja, loput koiria.

Kissoja koskevissa yhteydenotoista muutama koski kissan puutteellista hoitoa ja muutama vapaana liikkuvia kissoja.

Luonnonvaraisia eläimiä koskeviin ongelmiin ja kysymyksiin SEYllä on omat asiantuntijansa.

Eläinsuojeluneuvoja Sari Valtasella on useamman vuosikymmenen kokemus eri lajeista ja laajat eläinsuojelukontaktit. Valtanen vastaa Helsingissä luonnonvaraisia eläimiä koskeviin pulmiin. Viittä villieläimistä kysynyttä kehotin ottamaan yhteyttä Valtaseen. Muutama tapauksista selvisi muilla keinoin, kuten tiedonhaulla ja yhteydenotolla ilmoituksen kohteeseen.

Valtasen ja minun lisäkseni Helsingissä toimii nykyään kolmaskin eläinsuojeluneuvoja, vastikään tänne Tampereelta siirtynyt Tiia Karvanen. Karvasella on asiantuntemusta myös luonnonvaraisten eläinten hoidosta. Hän tekee sähköposti- ja puhelinneuvonnan lisäksi neuvontakäyntejä.

Pipsa Parkkinen,

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja, Eläinsuojeluyhdistysten Kummien jäsen

Hyödyllisiä linkkejä:

SEYn eläinsuojeluneuvonta

http://www.sey.fi/seytoimii/elainsuojeluneuvonta

SEYn luonnonvaraisiin eläimiin perehtyneet eläinsuojeluneuvojat

http://www.sey.fi/seytoimii/luonnonvaraiset-elaimet/kysy-neuvoa-luonnonvaraisista-elaimista

Helsingin kaupungin Eläinsuojelu

http://www.hel.fi/www/Helsinki/fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/muu-vapaa-aika/lemmikki-ja-kotielaimet/elainsuojelu/

Helsingin kaupungin Pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikkö

https://www.hel.fi/turva/fi/hatatilanteet/elaimen-pelastaminen/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *