Valikko Sulje

Mikko ”Peltsi” Peltola: Hauki on tärkeä kala

Hauki on monella tapaa yksi vesistöjemme tärkeimmistä kalalajeista. Se on selviytyjä, kova taistelija sekä vesiemme poliisi. Hauen tehtävä on pitää kalakantoja kurissa ja terveinä. Hauki ottaa saaliikseen ensin sen minkä helpoiten saa. Ykkösenä ruokalistalla ovat siis heikot ja sairaat yksilöt.

Hauki on monelle kalalajille melkeinpä ainoa luontainen vihollinen. Hauen systemaattinen poistaminen vesistöistä aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Kun luontainen vihollinen poistuu, pääsevät muiden kalalajien kannat niin suuriksi ettei kaikille riitä ruokaa. Tämä aiheuttaa kalojen kääpiöitymistä ja vesistöjen rehevöitymistä.

Jostain syystä hauen arvostus on monin paikoin alhainen. Haukia heitellään suolle ja ripustellaan puun oksille. Sellainen on typerää ja luonnosta vieraantunutta käytöstä. Haukea tulee kunnioittaa ja kiittää terveistä ja tasapainoisista kalakannoista. Sen paikka on vedessä suorittamassa poliisin ja ylipäällikön tehtävää.

Hauki on myös satojen tuhansien kalastajien tärkeä saaliskala. Siiman päässä se on kova taistelija sekä erinomainen ruokakala. Saaliiksi kannattaa ottaa 2-3 kiloisia haukia ja päästää pienemmät ja isommat hauet tekemään tärkeää tehtäväänsä. Täten haastan kaikki kalastajat kunnioittamaan haukea. Mikäli saat hauen etkä aio sitä syödä, päästä se varovaisesti takaisin veteen ja luonto kiittää.

Mikko Peltola
toimittaja

1 Comments

  1. Mikko Makkonen

    Ja höpö höpö. Voi Mikko kun sinä olet asunut koko ikäsi kehä 3 sisällä. Tule käumään joskus täällä käsivarressa

Kommentointi ei ole käytössä.