Valikko Sulje

Mitä kani tarvitsee ollakseen tyytyväinen?

Kun olin lapsi, asui naapurissani perhe, jolla ei ollut kaikki hyvin. Vanhemmat joivat liikaa alkoholia, ja perheessä oli väkivaltaa ja köyhyyttä. Eräänä päivänä perheen lapset kutsuivat minut kylään ja näyttivät mustaa kania, jonka vanhemmat olivat hankkineet heille lemmikiksi. En vielä silloin osannut arvioida, millaista hoitoa perhe pystyi kanilleen tarjoamaan, koska olin vasta 5-vuotias.  En kuitenkaan usko, että perheen vanhemmat olivat juurikaan pohtineet kanin lajityypillisiä tarpeita tai kokonaisvaltaista hyvinvointia oman pahoinvointinsa keskellä.

Joskus olen kuullut sanottavan, että vanhempi on hankkinut lapselleen kanin, jotta lapsi voisi harjoitella oikeaa lemmikkiä, koiraa tai kissaa varten. Tämä lausahdus kuvaa ikävä kyllä hyvin sitä, miten jotkut sivuuttavat kanien, hamsterien ja muiden pienten lemmikkien itseisarvon ja tarpeet. Kuitenkin myös meidän pienimmillä eläinystävillämme on lajityypilliset tarpeet, jotka meidän tulee tyydyttää, jotta ne voivat hyvin.

Vaikka lemmikki olisikin hankittu perheen lapsille, on vastuu sen hoidosta aina vanhemmilla. Mitä sitten kani tarvitsee ollakseen tyytyväinen?

Kani on sosiaalinen eläin

Kanit elävät luonnossa usean kymmenen yksilön ryhminä. Sosiaalinen ja seurallinen kani vaatii aina lajikumppanin ystäväkseen. Luonnossa samaan ryhmään kuuluu sekä naaraita että uroksia. Kotioloissa urospuoliset kanit eivät tule useinkaan toimeen keskenään, sillä niillä ei ole yleensä tilaa väistää toisiaan. Lemmikiksi on näin ollen syytä valita kastroitu uros ja naaras tai pelkkiä naaraita.

Kahden naaraspoikasen hankkijan kannattaa varautua siihen, että joskus yhdessä kasvaneet naaraspoikaset alkavat tapella tullessaan murrosikään. Tappelevat kanit pitää erottaa toisistaan, jotta ne eivät vahingoittaisi toisiaan ja toiselle on etsittävä uusi koti. Kummallekin naaraskanille pitää hankkia myös uusi kaveri, joko uusi naaras, joka ei ole sille sukua, tai leikattu uros. Sellainen naaras, joka ei hyväksy enää siskoaan, hyväksyy usein sellaisen naaraan, joka ei ole sille sukua.

Moni kesykani pitää otsan silittämisestä, sillä kanikaverusten sosiaaliseen käyttäytymiseen kuuluu kanikaverin nuoleminen, etenkin otsan seudulta. Mikäli kani luottaa omistajaansa, voi omistaja silittää kaniaan otsasta.

Kani tarvitsee paljon tilaa

Luonnossa kanit asuvat kaivamissaan kymmenien metrien pituisissa luolaverkostoissa. Luolissa on erillisiä kammioita lepopaikoiksi ja käymälöiksi. Maan pinnalla kanit liikkuvat noin jalkapallokentän kokoisella alueella. Kanit vaativatkin paljon tilaa, ja häkissä niitä tulisi pitää vain tilapäisesti. Kanille sisustetun huoneen tai tilan tulee olla turvallinen ja esimerkiksi sähköjohdot tulee suojata huolellisesti.

Kaivamisen tarve on kaneilla yksilöllistä, mutta joillekin kaninaaraille on todella tärkeää. Mikäli kanit voivat ulkoilla turvallisesti omassa ulkoiluaitauksessaan, on kaneilla myös mahdollisuus toteuttaa halutessaan kaivamisen tarvetta.

Useimmat huoneessa vapaasti liikkuvista kaneista oppivat sisäsiisteiksi. Kanit voivat käyttää käymälänään kissanhiekkalaatikkoa. Etenkin seinillä ja katolla varustettu malli (ilman heiluvaa luukkua) sopii kanin tarpeisiin, sillä se muistuttaa luonnossa asuvan kanin luolaverkoston käymäläkammiota.

Huoneessa vapaana liikkuvista kaneista useimmat oppivat sisäsiisteiksi. Kissanhiekkalaatikko sopii hyvin kanille, etenkin seinillä ja katolla varustettu malli (ilman heiluvaa kissanluukkua), koska se vaikuttaa kanien mielestä luolaverkoston käymäläkammiolta. Kania ei tule torua, mikäli pissaa tai papanoita on tullut väärään paikkaan. Jätökset siirretään oikeaan paikkaan, jolloin laatikkoon tarttuu käymälän hajua, ja väärä pinta puolestaan puhdistetaan, jotta siihen ei jää hajua, jonka kani yhdistää käymälään.

Kanin ruokinta

Kani on kasvissyöjä, ja sen ruokavaliosta noin 80 % pitäisi olla heinää. Heinä pitää kanin hampaat ja suoliston kunnossa ja sitä, samoin kuin vettä, tulisi olla aina saatavilla. Lisäksi kanille voi antaa tuoreita vihanneksia ja pellettejä. Porkkana ja hedelmät eivät kuulu kanin jokapäiväiseen ruokavalioon, mutta niitä voi antaa joskus herkkupaloina. Kanille ei tule antaa avokadoa, sipulia eikä valkosipulia, sillä niistä kani voi saada myrkytyksen. Myöskään leipä ei kuulu kanin ruokavalioon.

Lue lisää kanista ja sen hoidosta:

http://lemmikkitieto.fi/elainlajit/kani

https://elaintenhoidonopas.fi/artikel/kanin-ruokinta-%C2%AD-elainlaakarin-ohjeet/


Myra Magnusson
tiedottaja
Eläinsuojeluyhdistysten Kummit ry