Valikko Sulje

Myös kesälammas tarvitsee lajitoveriensa seuraa

Myös kesälammas tarvitsee lajitoveriensa seuraa

Vietin monta lapsuuden kesääni erään yhdistyksen tarjoamassa lomapaikassa. Eräänä kesänä sinne otettiin kesälammas, Tahvo nimeltään. Tahvolle oli järjestetty pitopaikka aidatulle niitylle. Sille oli rakennettu suoja, jonne se sai aina halutessaan vetäytyä, ja niityn antimien lisäksi tarjolla oli aina myös raikasta vettä.

Tahvo vietti kuitenkin koko lyhyen elämänsä yksin. Minä kävin pitämässä sille päivittäin seuraa ja kävelytin sitä yhdistyksen tiluksilla koiranremmin päässä, mutta lajitoverien seuraa en pystynyt Tahvolle korvaamaan. 80-luvulla tuskin vielä ymmärrettiin ja tiedettiin lampaiden sosiaalisista tarpeista riittävästi, vaikka kesälampaasta haluttiinkin muuten pitää hyvää huolta.

Uutisia lukiessa vaikuttaa siltä, että kesälampaiden suosio on ollut viime vuosina kasvussa. Moni kesämökkiläinen tai kaupunkilainen ehkä ajattelee saavansa maistaa kesälampaan myötä palan idyllistä maalaiselämää. Lehtijutuissakin markkinoidaan, miten lammas pitää nurmikon tehokkaasti lyhyenä ja tarjoaa viihdykettä lapsille.

Miten varmistaa kesälampaiden hyvinvointi?

Meitä eläinsuojelijoita sen sijaan mietityttää kesälampaiden hyvinvointi. Eihän lammasta vain oteta hetken mielijohteesta? Mitä lampaalle tapahtuu kesän jälkeen? Miten lampaan omistaja tai vuokraaja huolehtii lampaasta, mikäli se sairastuu? Muistaahan lampaan ostaja tai vuokraaja tarjota lampaalle asianmukaiset olosuhteet, ravintoa, vettä, sääsuojan ja paikan vähintään kolmen lampaan laumassa? Lammas on nimittäin sosiaalinen laumaeläin, joka tarvitsee aina ympärilleen muutaman lajitoverin. Lampaan sosiaalisuus ja laumavietti näkyvät sen kaikessa toiminnassa: katras laiduntaa ja märehtii tarkasti samaan aikaan. Lauma on myös paras puolustus petoja ja muita vieraita ja pelottavia asioita vastaan.

Kesälampaan ostajan tai vuokraajan tulee perehtyä lampaan tarpeisiin, mutta myös lampaan myyjän tai vuokraajan tulisi muistaa oma vastuunsa ja selvittää lampaan ostajalta vastaukset edellä mainittuihin kysymyksiin ennen sopimuksen tekoa. Samalla on syytä muistuttaa tulevaa lampuria lampaiden pitoon liittyvistä viranomais- ja rekisteröintivelvoitteista: rekisteröitymisestä lampaan pitäjäksi kunnan maaseututoimeen, ilmoitukset kunnan terveydensuojeluviranomaiselle ja tarvittaessa rakennusvalvontaan. Näin myös lampaan myyjä tai vuokraaja voi osaltaan varmistaa, että kesälampaasta huolehditaan hyvin eikä sen kohtalo päädy yhdeksi surulliseksi tarinaksi eläinsuojeluongelmien synkkään historiaan.

Myra Magnusson
tiedottaja
Eläinsuojeluyhdistysten Kummit ry

Kuva: Mira Sinisalo

Lisätietoa:

https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/tietoa-meista/asiointi/oppaat-ja-lomakkeet/viljelijat/elainten-pito/elainten-suojelu-ja-kuljetus/lammas-elainsuojelulainsaadantoa-koottuna.pdf