Valikko Sulje

Kummit ja Sopulitien eläinlääkäriasema siruttivat maaliskuussa 147 lemmikkiä

Kristiina Rautio

Monelta hyvin hoidetultakin kissalta ja koiralta puuttuu edelleen mikrosiru ja ajantasaiset omistajatiedot järjestelmästä.

Eläinsuojeluyhdistysten Kummit ja Sopulitien eläinlääkäriasema järjestivät maaliskuussa neljännen yhteisen sirutuskampanjan kissoille ja koirille. Kampanjoissa on sirutettu neljän vuoden aikana yhteensä 572 eläintä ja kirjattu olemassa olevia siruja Turvasirurekisteriin 46 kappaletta.

Maaliskuinen kampanja keräsi jälleen runsaasti osallistujia. Sopulitien eläinlääkäriasemalla kampanjaan osallistuivat kaikki kuusi eläinlääkäriä sekä hoito- ja vastaanottohenkilökunta. Yhdistyksen puolelta huolehdittiin sirujen hankinta, laskutus sekä sirujen kirjaaminen Turvasiru-rekisteriin. Lähes kaikki potentiaaliset asiakkaat ovat saaneet Sopulitiellä kampanjan aikana sirun. Tämän vuoden saldona oli 94 kissaa, 53 koiraa ja 11 pelkkää rekisteröintiä.

– Kampanja on otettu innolla vastaan. Kaikille kissoille ja koirille, joilla ei ole sirua,  on jo puhelimessa tai viimeistään vastaanotolla ehdotettu siruttamista ja tuskin kukaan on kieltäytynyt. Samoin olemme selvittäneet, ovatko kaikki jo sirutetut kissat ja koirat jo rekisteröity jonnekin. Monelle lemmikinomistajalle tulee yllätyksenä, että se ulkomailta tullut rescue-kissa tai -koira, jolla on mikrosiru, ei välttämättä ole missään rekisterissä, kertoo Kristiina Rautio Sopulitien eläinlääkäriasemalta.

Kissat edelleen valtaosin siruttomia

Kasvattajat kirjaavat rotukissat Kissaliiton rekisteriin ja rotukoirat kirjataan kasvattajien toimesta Kennelliittoon. Edelleen siru kuitenkin puuttuu valitettavan monelta maatiaskissalta ja sekarotuiselta koiralta. Miksi lemmikki jää siruttamatta?

-Omistaja ei ole tullut ajatelleeksi asiaa.  Varsinkaan kissojen siruttamista ei pidetä tärkeänä, mikäli kissa on sisäkissa. Mielipiteeseen voi vain todeta, että ne Viikin löytöeläintalossa olevat kissat ovat pääsääntöisesti niitä vain sisäkissoja. Usein kerron esimerkkinä muutama vuosi sitten Myllypurosta karkuun päässeen tarinan sisäkissasta, joka löytyi kuukausia myöhemmin Ulvilasta. Ilman sirua se ei varmasti koskaan olisi päätynyt takaisin kotiin.

Sirutuskampanjoilla on merkitystä paikallisesti sirutusten hankintaan. Sopulitielläkin sirutus on alkanut kiinnostaa kampanjoiden ansiosta myös vanhempien kissojen omistajia.

Sirurekisterit ja niiden toiminta ei ole kaikille edelleenkään täysin selvää. Suurin osa ei tiedä, että rekistereitä on useita ja niiden toiminta ja mahdollisuudet eroavat toisistaan. Moni luulee edelleen, että sirussa itsessään on suoraan omistajan tiedot.

Siruttaminen pähkinänkuoressa

Mikrosiru on noin sentin mittainen ja parin millin paksuinen ja se laitetaan niskaan tai kaulalle nahan alle. Se säilyy eläimellä koko loppuelämän. Mikrosiru on täysin turvallinen, se ei häiritse eläintä tai aiheuta sille kipua. Toimenpide vastaa rokottamista. Kansainvälinen standardi takaa, ettei kahta täsmälleen samanlaista numerosarjaa ole olemassa. Lemmikkiin ei myöskään laiteta koskaan kahta mikrosirua ellei olemassa oleva ole lakannut toimimasta.

Maatiaskissalle ja sekaroituiselle koiralle helppo ja selkeä rekisteri on Turvasiru.fi. Sinne omistaja voi itse rekisteröidä lemmikkinsä sirun 20 € hintaan. Monet SEYn jäsenyhdistykset järjestävät sirutustapahtumia ja -kampanjoita omilla paikkakunnillaan. Niissä sirutuksen ja rekisteröinnin saa edulliseen hintaan.

Kristiina Raution kuva: Meri Pistokoski

Kissakuvat: Pipsa Parkkinen