Valikko Sulje

Kalat ovat tuntevia, kyvykkäitä eläimiä 

Kalat ovat tuntevia, kyvykkäitä eläimiä

Kaikki eläimet ovat arvokkaita. Me ihmiset olemme eläimiä, aivan kuten kissat, koirat tai esimerkiksi kalat ja linnut. Olemme kaikki erilaisia, mutta perustarpeemme ovat samoja. Haluamme voida hyvin, välttää kipua ja tehdä meille tärkeitä asioita. Nykyisin tiedämme, että koira tai kissa ei tunne häpeää eikä osaa suunnitella kostoa. Eläimen koko ei pohjimmiltaan vaikuta siihen, miten se kokee maailman. Hevosta ja kalaa sattuu, jos ne loukkaantuvat. 

Kaloja on hyvin monenlaisia. Kalalajien ominaisuudet vaihtelevat esimerkiksi ulkomuodon, elinympäristön ja ravinnon mukaan. Eri alueilla ja erilaista ruokaa syövät kalat ovat kaikki erikoistuneet erilaisiin asioihin. Kaloja elää myös hyvin erilaisissa elinympäristöissä. Osa kaloista elää suolaisessa merivedessä, osa järvien ja jokien makeissa vesissä. Jotkin kalalajit viihtyvät vain matalissa lammikoissa, toiset taas elävät useiden kilometrien syvyyksissä. Eri kalalajit myös käyttäytyvät, syövät, oppivat ja toimivat hyvin eri tavoin.  

Kalat ovat oppivaisia eläimiä

Useimmat kalat ovat oppivaisia eläimiä, ja jo monet kalanpoikaset oppivat erilaisia taitoja tarkkailemalla muita kaloja. Poikaset oppivat pakenemaan petokaloja, kun ne huomaavat, että muut lajitoverit pakenevat petokalan hajua. Maistelemalla kala oppii, mitä ruokaa sen kannattaa syödä ja mitä jättää syömättä. Kala kuulee, ääntelee ja haistaa, vaikka se elääkin veden alla. Kalat eivät osaa huutaa, jos niitä sattuu. Tämän vuoksi voi olla helppo olla ajattelematta niiden tuntemaa kipua. 

Kaloihin voi törmätä monissa eri paikoissa. Ihmiset voivat kalastaa niitä, syödä niitä ja pitää niitä akvaariossa lemmikkinä. 

Akvaariokalojen hoitaminen vaatii tiedon lisäksi paljon työtä. Akvaariossa asuvia kaloja täytyy hoitaa joka päivä. Lisäksi kalojen omistajan vastuulla on tarkistaa, että akvaarion vesi pysyy hyvänä. Akvaarion koolla ja veden laadulla on iso vaikutus siihen, miten kalat viihtyvät ja voivat. Akvaarion on oltava tarpeeksi suuri, ja veden on oltava puhdasta ja kaloille oikean lämpöistä. Myös kasveja, piilopaikkoja ja pohjamateriaalia, kuten hiekkaa, täytyy olla kaloille sopivasti. Kalat tarvitsevat myös sopivan määrän valoa. Esimerkiksi lasinen purkki tai pyöreä malja eivät sovi kalan asuinpaikaksi. Eri kalalajit tarvitsevat erilaisia olosuhteita. Siksi on tärkeää, että akvaarioon valitaan kalalajit oikein. 

Myös kalat tuntevat kipua ja stressiä

Suurin osa maailman kaloista asuu merissä ja järvissä. Osa kaloista asuu hyvin syvällä, emmekä näe niitä koskaan. Kalastaessa on tärkeää muistaa, että kalat tuntevat kipua kuten muutkin eläimet. Hyvä kalastaja kalastaakin siten, että kala kärsii mahdollisimman vähän. Kala täytyy tappaa mahdollisimman nopeasti. Kertaalleen kalastettua kalaa ei kannata päästää takaisin veteen, paitsi silloin, jos kala on hyvin pieni tai uhanalainen. Tutkimusten mukaan esimerkiksi ongenkoukusta vaurioitunut kala kärsii kivusta ja saattaa kuolla myöhemmin kalastuksessa aiheutuneisiin vaurioihin. Myös pelkästään se, että kala nostetaan ilmaan, aiheuttaa kaloille stressiä ja vaurioita. 

Moni meistä syö kalaa. Osa ruokakaupassa syötäväksi myytävistä kaloista on elänyt vapaana merissä ja järvissä, osa taas on kasvatettu kalankasvatuslaitoksissa. Luonnossa vapaana eläneet pienet parvikalat, kuten silakat ja muikut, kalastetaan usein siten, että kaloja nostetaan vedestä isoja määriä kerrallaan. Kalat kuolevat hitaasti ja tuskallisesti. Kasvatettu kala, kuten kirjolohi, taas elää ahtaissa ja yksitoikkoisissa altaissa, joissa kalat uivat käytännössä aina samaan suuntaan, eikä niillä ole esimerkiksi piilopaikkoja. Kalojen kasvatusta ruuaksi kutsutaan usein kalanviljelyksi samalla tavalla kuin kasviksien tai viljankin kasvattamista kutsutaan. Kala ei kuitenkaan ole kasvis, vaan tunteva ja kokeva eläin, jota ei voi kohdella kuin vihannesta. Joitakin kaloja on kalastettu liikaa, ja ne ovat vähentyneet meristä huolestuttavasti. Esimerkiksi turskaa ja tonnikalaa kalastetaan niin paljon, että jos sama tahti jatkuu, muutaman vuosikymmenen kuluttua näitä kalalajeja ei enää ole olemassa.  

Lähde: SEY eläintenviikon 2023 opas Kyvykäs eväkäs 

Akvaarion perustamisesta ja hoidosta esim. aqua-web.fi/ 

sey.fi/luonnonelaimet/luonnonvaraiset-elaimet/kalastus-ja-ravustus/ 

sey.fi/kala-faq/ 

Koukussa kalastukseen – opas vastuullisille vapaa-ajankalastajille

Kuva: Biljana Martnic / Unsplash