Valikko Sulje

Eläinsuojeluyhdistysten Kummit tukee vähävaraisille suunnattuja maatiaiskissojen leikkaustapahtumia 1500 € lahjoituksella

Eläinsuojeluyhdistysten Kummit tukee vähävaraisille suunnattuja maatiaiskissojen leikkaustapahtumia 1500 € lahjoituksella

Eläinsuojeluyhdistysten Kummit tukee Rekku Rescuen maatiaiskissojen leikkaustapahtumia 1500 € lahjoituksella. Lahjoitus on osa Toivottuna syntynyt -hanketta, jolla Eläinsuojeluyhdistysten Kummit pyrkii estämään ei-toivottujen kissanpentujen ja kissapopulaatioiden syntymistä.

Rekku Rescue järjestää maatiaiskissojen leikkauskampanjoita eri puolella Suomea, noin 45 paikkakunnalla. Tuetut leikkauskampanjat on suunnattu vähävaraisille henkilöille, jotka huolehtivat hyvin lemmikeistään, mutta joiden taloudellisessa tilanteessa on tapahtunut jokin yllättävä muutos kissan hankinnan jälkeen.

Kummien 1500 € lahjoituksella saadaan leikattua 10-75 kissaa. Määrään vaikuttaa mm. kissan sukupuoli, sillä kollille tehtävä toimenpide on yksinkertaisempi ja näin ollen myös sen hinta on huokeampi. Hintaan vaikuttaa paljon myös eläinlääkärin hinta, joka vaihtelee paljon. Suurin osa leikkaustapahtumissa leikattavista kissoista on naaraita.

”Kiitos Kummeille huikeasta summasta! Jokaisen kissanpennun tulisi olla toivottuna ja harkittuna syntynyt”, sanoo Laura Pulli Rekku Rescuelta.

Rekku Rescuen kampanjoissa on leikattu lähes 1500 kissaa

”Vuodesta 2016 Rekkujen tuetuissa leikkauskampanjoissa on leikattu lähes 1500 kissaa. Kissojen määrä on Suomessa aivan valtava, joten pelkästään meidän kampanjoilla ei välttämättä näkyvää merkitystä valtakunnallisesti ole, mutta jotain on silti tehtävä. Askel ja kissa kerrallaan”, Pulli sanoo.

Kissan leikkaaminen vaikuttaa paitsi ei-toivottujen pentujen syntymiseen, myös kissan omaan terveyteen ja arvostukseen.

”Leikkaamattomat naaraskissat kärsivät helposti esimerkiksi märkäkohdusta ja nisäkasvaimista, puhumattakaan jatkuvista kiimoista, jotka stressaavat sekä kissaa että omistajaa. Leikattu kissa on huomattavasti mukavampi lemmikki ja hylkäämisen tai kodinvaihtamisen riski pienenee. Sirutetun ja rekisteröidyn kissan omistaja on helppo tavoittaa, jos kissa on karannut ja toimitettu löytöeläinhoitolaan.”

Kissojen heikko asema näkyy Rekku Rescuen arjessa monella tapaa

”Kissoja hankitaan hetken mielijohteesta miettimättä yhtään omaa taloudellista tilannetta tai muita resursseja, ihmisten pitkäjänteisyys ja harkintakyky tuntuu heikkenevän vuosi vuodelta. Naaraskissan kiima tai uroskissan merkkailu saattaa tulla aivan täytenä yllätyksenä, samoin pentukissan aktiivisuus. Eläinlääkärien hinnat ovat nousussa jatkuvasti ja perustoimenpiteet (leikkaus, rokotus, hammashoito) ovat normaalituloisellekin jo kalliita. Lemmikin ottamista tulisi aina harkita pitkään ja miettiä, pystyykö sille tarjoamaan hyvän elämän koko lemmikin eliniän ajan”, Pulli painottaa.

Rekku Rescuella on työn alla tälläkin hetkellä muutama kissapopuaatio. Lisäksi yhdistys vastaanottaa kissoja muiden yhdistysten purkamista populaatioista. Pulli kertoo, että kissapopulaatioiden taustalla ovat usein monimutkaiset ongelmat.

”Kissapopulaatioissa näkyy ihmisten ahdinko ja pahoinvointi, kun ei pysty oikein huolehtimaan itsestäänkään niin isoksi päässyt kissalauma saattaa aiheuttaa häpeää tai se on niin iso ongelma, että voimia ei vain riitä sen ratkaisuun. Populaatioille ei näy loppua – aina jostain suunnalta löytyy taas uusi ihminen, jonka pihapiirissä vilistää kissoja kuin
Vilkkilässä.”

Eläinsuojelu alkaa omasta lemmikistä

Eläinsuojelu on aina aloitettava omista eläimistä. Niin myös kissojen kohdalla.

”Vaikka omistaisi vain yhden kissan, uroksen tai naaraan, sen tulee olla leikattu (ja sirutettu & rekisteröity), mikäli pentuja ei tietoisesti suunnitella. Jo yhdessä kissassa on ongelman alku, kolli löytää aina leikkaamattoman naaraan pitkänkin matkan päästä. Myös kollit ovat osa ongelmaa, pentujen syntymiseen tarvitaan aina molemmat. Kissan voi leikkauttaa jo luovutusiässä, joten sen kanssa ei kannata aikailla eikä ole mitään syytä odotella. Sukulaisistaan ja ystävistään kannattaa pitää huolta ja puuttua tilanteeseen, jos kissanpito ei ole asiallista.”

Rekku Rescue toivottaa toimintaansa mukaan kaikki eläinten asioista kiinnostuneet ihmiset.

”Facebookissa meillä toimii ryhmä Rekku rescuen vapaaehtoiset ja joka kuun toinen maanantai on avoin tapaaminen Vantaan Hakunilassa. Kissojen ja koirien sijaiskoteja tarvitaan aina, samoin kuskeja viemään eläimiä eläinlääkäriin.”

Rekku Rescuen maatiaiskissojen leikkauskampanjat

Rekku Rescue toteuttaa leikkaukset yhteistyössä paikallisten eläinlääkäreiden kanssa. Kampanjoissa yhdistys tarjoaa mahdollisuuden kissan kastrointiin tai sterilointiin pienellä omakustannushinnalla. Leikkausten tuetut hinnat kampanjoissa ovat: kastraatio 40 euroa ja sterilaatio 60 euroa. Hintoihin sisältyy mikrosiru, joka rekisteröidään Kissaliittoon tai Siruhaku.fi-palveluun klinikasta riippuen.

Kampanjaan pääsyä haetaan Rekku Rescuen sivujen kautta. Avustusta ei ole tarkoitettu rotukissoille, kissanpennuille, kissan hankintahetkeen eikä siihen, että jo valmiiksi haastavaan taloudelliseen tilanteeseen otetaan uusi kissa. Eläintä hankittaessa pitää olla suunniteltu, miten rahat riittävät eläimen eläinlääkärikuluihin ja hyvään hoitoon. Avustusta voi hakea tilanteeseen, jossa taloustilanne on muuttunut kissan hankinnan jälkeen yllättävän elämänmuutoksen, kuten sairauden tai työttömyyden myötä.

Lisätietoa ja hakulomake:

Rekku Rescuen kampanjasta: https://rekkurescue.com/ajankohtaista/maatiaiskissojen-leikkaustapahtumat/

Toivottuna syntynyt -hanke: https://esyjenkummit.net/uutiset/elainsuojeluyhdistysten-kummit-kayttaa-elainlaakariopiskelijoilta-saadun-lahjoituksen-kissapopulaatioiden-hoitoon-ja-ehkaisyyn/