Valikko Sulje

Vapaa-ajankalastaja – kannatko vastuusi?

Vapaa-ajankalastus on yksi suosituimmista harrastuksista maassamme. Kalakannat ovat kuitenkin jo pitkään kehittyneet huonompaan suuntaan; esimerkiksi suurikokoisten emokalojen väheneminen heikentää koko kalakantaa ja sen laatua. Pelkkä lainsäädäntö ei pysty turvaamaan kalakantojen tilaa.

Jokainen vapaa-ajankalastaja voi vaikuttaa tilanteeseen ottamalla oman toimintansa lähtökohdaksi vastuullisuuden. Vastuullisuuteen kuuluvat kestävän kalastuksen periaatteiden lisäksi ympäristö- ja eläinsuojelunäkökulmat. On esimerkiksi muistettava, että kalat tuntevat kipua ja stressiä, ja siksi niiden kohteluun ja käsittelyyn tulee kiinnittää samalla tavalla huomiota kuin minkä tahansa muun eläimen kohteluun.

Koukussa kalastukseen?

Vastuullisen vapaa-ajankalastuksen harjoittaminen ei ole vaikeaa. Vinkkejä alkuun pääsemiseksi löytyy muun muassa Koukussa kalastukseen -esitteestä, joka sopii niin aloittelijoille kuin kalastusta jo aiemmin harrastaneille. Eläinsuojeluyhdistysten Kummit on toteuttanut esitteen yhteistyössä filosofian tohtori, kalataloustieteen professori Hannu Lehtosen sekä filosofian maisteri Juha Valsteen kanssa.

Aihetta tuodaan esille myös Kummien nettisivuilta löytyvässä blogissa, johon Hannu Lehtosen lisäksi omat kalajuttunsa kirjoittivat näyttelijä Jasper Pääkkönen ja toimittaja Mikko Peltola alias Peltsi.

Koukussa kalastukseen – opas vastuullisille vapaa-ajankalastajille

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *